10 rečenica koje ne bi trebalo da govorite svom detetu

Sve što izgovaramo ima velike posledice na psihu deteta i njegov dalji razvoj u odraslu osobu.

Psihološkinja Svetlana Merkulova veruje da samo jedna pogrešna fraza može da ima izrazito negativan uticaj na um malog deteta.

Stoga je, poručuje ona, od velike važnosti da pažljivo biramo reči u komunikaciji s mališanima, a ponekad - nešto je najbolje ni ne izgovoriti.

1. Ja kad sam bio/bila tvojih godina, bio/bila sam mnogo bolja od tebe.

Od rođenja do šeste godine, roditelji su deci najveći uzori na svetu: najpametniji, najsnažniji, najsnalažljiviji. U tom periodu, roditelji utiču na formiranje dečijeg stava prema svetu, ali i prema njima samima.

Fraza poput ove „Ja kad sam bio/bila tvojih godina, bio/bila sam mnogo bolja od tebe", može uticati na to da deca, i kad odrastu, većinu svog vremena i snage utroše na dokazivanje da su bolji od svojih roditelja.

Neki bi rekli, ali to je dobro jer će deca biti inspirisana da ispunjavaju svoje ciljeve. Problem je u tome što će da streme da ispune ciljeve i ostvare snove - ne nužno svoje, već će da se takmiče da budu bolji od roditelja.

Čak i kada odrastu, deca koja su ovu rečenicu slušala često, teško će biti srećna, jer će sreća da im zavisi od toga da li to roditelj odobrava ili ne.

Kako se razvija empatija uz pomoć knjiga kod dece i zašto je čitanje toliko važno (PSIHOLOŠKO OBJAŠNJENJE)

2. Ti si moje malo majmunče.

Ona tvrdi da ljudi koji svoju decu nazivaju ovakvim nadimcima, zapravo čine da deca postaju objekt, igračka...Važno je zvati ih njihovim imenom, jer je to „ključ" onoga kako će vaše dete da se predstavi svetu, kako će da gleda sebe i kako će da razume koliko je važan ili važna kao osoba.

3. Vidi kako su druga deca bolja od tebe.

Ovakve rečenice su posebno bolna iskustva za decu, koja se prenose i u starije godine. Deca najčešće počnu da mrze onog s kim ga mama i tata upoređuju, bio to drug ili drugarica iz razreda ili brat ili sestra. Kad odrastu, ova deca nastavljaju da se upoređuju s drugima - a to nikad nije dobra stvar...

4. Ako to uradiš još jednom, neću te više voleti.

Slična fraza kao i one „hajde, za moju ljubav... uradi ovo za mene...". Ova vrsta razgovora čini da dete postane vrlo nervozno u želji da sve napravi kako treba, i da nikad ne napravi ni najmanju grešku. Dete će početi da radi samo ono što roditelje želje, a svoje želje će da zanemari. Kad se ovo desi - dete prestaje da bude dete, jer deca bi trebalo da budu opuštena i bezbrižna.

5. Nemoj da me sramotiš.

Deca koja često slušaju ovu rečenicu, razvijaju snažnu želju da svima objasne "svoju stranu priče", željni su pažnje i kada istu dobiju, pa makar i pozitivnu, ne znaju kako da se nose s tim.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.