ZA MENE? NEMA PAUZE! Želim negu i pažnju kakvu zaslužujem

Život žene pun je prekretnica, ali za menopauzu imamo jača oružja za borbu nego za bilo koju životnu promenu do sada!

Neraspoloženje i talasi tuge, nove bore i iznenadno znojenje, kao i zaboravnost koja nas plaši, simptomi su nove tranzicije u koju žene ulaze s pedesetim godinama. Prošle smo pubertet, možda i brak, neke od nas rođenje dece, uspone i padove u karijeri, finansijske muke, probleme u porodici...

I sve to smo savladale, što znači da smo spremne i opremljene ogromnom životnom mudrošću. Znamo da prvo treba da pomognemo sebi, pa ćemo moći da nastavimo da pomažemo drugima.

Znamo da u ovom trenutku moramo da sve ostale ostavimo bar povremeno "na pauzi" i sebi pružimo dodatnu pažnju. Tako ćemo se pripremiti za nove izazove. Evo sa čim možete početi odmah - sa onim što vidite u ogledalu.

Često nas vidljive promene na licu i telu dodatno brinu i otvaraju vrata novim strahovima.

nema_pauze_u_menopauzi_slika_30_10_2017

Svaka druga žena doživi opadanje kose tokom menopauze. Hormoni, genetika, promene u metabolizmu, stres, sve su to uzroci zbog kojih ćemo na jastuku ujutru naći više opale kose nego ranije. I to nas brine, kako zbog zdravlja i samog izgleda, tako i zbog osećaja da više nemamo onu kontrolu koja nam je toliko značila. Frizura je bila naš izbor, izraz našeg stila i naših želja - birale smo dužinu, boju, kompletan izgled.

Kod nekih žena menopauza dovodi do izrazite proređenosti na nekim delovima glave, dok je kod drugih gubitak kose ravnomeran. Krivac je uglavnom pad estrogena koji je u reproduktivnom dobu imao ulogu zaštite pri rastu kose. Treba obratiti pažnju i na ishranu, jer se - zbog gomilanja masnih naslaga u predelu stomaka i butina u menopauzi - žene ponekad odlučuju na radikalnu dijetu.

Novi jelovnik mora biti nutricionistički proveren, a ukupan stil života prilagođen promenama koje žena treba da dočeka sa što manje stresa. Takođe, treba se konsultovati sa stručnjacima pri upotrebi bilo kakvih medikamenata zbog čijih sporednih efekata može doći do opadanja kose.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.