Male magije običnog sirćeta

Pored uobičajene upotrebe u domaćinstvu, sirće ima i brojne kozmetičke, higijenske i medicinske efekte.

Umesto sintetičkih sredstava za kozmetiku i higijenu, u nekim situacijama će vam bolje poslužiti obično, “najobičnije” sirće. Čak i kad poznajemo hemijske procese koje izaziva ova tečnost, njene male magije ipak deluju.

Umesto balsama za kosu.

Umesto preskupih proizvoda za negu kose, upotrebite jabukovo sirće od kojeg će vam kosa postati svilenkasta i sjajna, bez slojeva koje hemikalije ostavljaju na vlasima. Biće dovoljno da dodate pola kašike jabukovog sirćeta u 2-3 decilitra vode i da tim rastvorom isperete tek opranu kosu. Po želji, dodajte i kap-dve svog omiljenog esencijalnog ulja radi lepšeg mirisa.

Za uklanjanje mrlja od znoja.

Od pojačanog znojenja ispod pazuha neprijatnije su, valjda, još samo mrlje koje ostaju na odeći. Ako koristite sredstva protiv znojenja koja sadrže aluminijum, mrlje će biti još izraženije zbog hemijske reakcije soli u znoju i aluminijumskih komponenti u dezodoransu. Za najjednostavnije uklanjanje, upotrebite belo  sirće – naprskajte mrlju pre pranja i lako ćete je oprati.

Za ublažavanje bola u grlu.

Još jedno od onih dejstava za koje bismo uskliknuli – ko bi to rekao! U malo tople vode razmutite kašiku jabukovog sirćeta i dodajte kašiku meda za jači učinak i bolji ukus. Možete da pijuckate polako ovaj rastvor ili da samo grgljate u grlu, svakako će vam ublažiti bol u upaljenom grlu.

Za umirenje upale mišića.

Jabukovo sirće otklanja mlečnu kiselinu koja se skuplja u mišićima posle prejakog fizičkog napora. Napravite oblogu od jabukovog sirćeta kojeg ste razblažili vodom i držite je na bolnom mestu barem dvadesetak minuta. Ova obloga može da pomogne i kod otečenog skočnog zgloba ili uboja – najbolje je ako je držite tokom cele noći.

Kao marinada.

Prilike u kojima upotrebljavamo sirće u kuhinji su skoro bezbrojne, ali izdvojićemo samo jednu – za najjednostavniju, a vrlo efektnu marinadu. Ako nemate vremena da pripremate komplikovane recepte sa mnogo začina i drugih sastojaka, biće dovoljno da komad mesa potopite u jabukovo sirće na barem pola sata. Brže ćete ga spremiti i biće mekše a ukus poseban.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.