Kako da odaberete puder

Kako da odaberete odgovarajuću nijansu pudera prema tipu i boji kože i kako da ga pravilno nanesete, savetuje šminkerka svetskog glasa Sanja Milić.

Kad je šminkanje u pitanju,lice se često poredi sa slikarskim platnom. Da bi portret izgledao savršeno, podloga, odnosno tečni puder kao osnova za dalje oslikavanje, mora da bude besprekorna.

Prema tipu kože: Kao i krema za lice, puder se bira prema tipu kože. Za suvu kožu pogodniji je hidratantni tečni puder, za masnu je najbolje odabrati oil free (bez ulja) tečni puder sa mat efektom, dok je za mešovitu kožu hidratantni puder bolji izbor od oil free pudera. Kremasti kompaktni puderi sadrže više ulja pa su prikladniji za zrelu kožu, dok je kompaktni puder u prahu pogodniji za mešovitu i masnu kožu. Ako imate osetljivu, netolerantnu ili kožu sklonu aknama, birajte mineralne pudere ili u apotekama potražite dermokozmetičke pudere.

Prema teksturi: Odabirom vrste pudera utičemo na izgled lica. Za prirodniji izgled koristite tečni puder ili toniranu kremu, a za posebne prilike, kada želite jaču i trajniju podlogu, odaberite kremasti puder koji ima gušću teksturu. Praktičan u svim situacijama je puder u stiku jer se njime postižu dva efekta. Nanošenje u tanjem sloju ili nanošenje samo na problematične delove lica ponekad je dovoljno za dnevno šminkanje, a izdašnijim nanošenjem dobija se jača, večernja podloga. Kompaktni puder u kamenu praktičniji je za nanošenje napolju jer jednostavno i brzo popravlja nepravilnosti i uklanja sjaj, dok je puder u prahu zgodniji za nanošenje kod kuće. Da biste matirali ten, možete upotrebljavati puder u prahu bez pigmenta koji odgovara svakom tenu jer nema boje.

Prema boji: Idealnu nijansu najlakše ćete odabrati ako u parfimeriji malu količinu pudera nanesete na predeo između lica i vrata. Ako se na tom prelaznom delu između lica i vrata puder stopio sa bojom vašeg tena i ne primećuje se, onda je to prava nijansa za vas. Osim u parfimeriji, odabranu boju pudera proverite i napolju, na dnevnom svetlu, kako vas veštačko svetlo ne bi zavaralo.

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.