Izlečite zadebljanja na stopalima

Za trajno rešenje problema, najbolje je da promenite obuću, a pravilnom negom predupredićete tegobe.

Zadebljanja kao što su kurje oko i kalus možete ukloniti uz pomoć flastera ili krema na bazi acetilsalicilne kiseline. Veće probleme poput upaljenih zadebljanja trebalo bi lečiti antibioticima ili, u nekim situacijama, hiruški. Ukoliko imate bolno kurje oko, nikako ga nemojte turpijati jer ćete ga time učiniti bolnijim i osetljivijim. Ispucala zadebljanja ili kalus najlakše ćete odstraniti hidrokortizonskim kremama - tokom noći namažite kalus, a ujutro zadebljanje istrljajte četkom ili peškirom. U ovom slučaju savetuje se trljanje kamenom ili turpijom, a želite li dugotrajno da se oslobodite problema, najbolje rešenje je promena obuće.

Redovno nosite obuću na popravku. Istrošene pete povećavaju nejednak pritisak na petnu kost i tako pogoduju nastanku zadebljanja. Ako se pete i potplate vaših cipela znatno i nejednako habaju, razmislite o nošenju ortopedskih uložaka. Najčešći su čvrsti tanki kožni ulošci za svakodnevno nošenje, a za žene koje se ne mogu odvojiti od cipela sa visokom štiklom postoje ulošci čiji je glavni zadatak da rasterete tačke najvećeg pritiska.

Hodanje na peti pa na prstima, unutrašnjom pa spoljašnjom stranom stopala ojačaće mišiće stopala. Igrajte se prstima - savijte nožne prste ne dižući ih s poda pa ih zatim ispravite, kao da podižete nevidljivi papir s poda. Vežbu ponovite desetak puta. Nekoliko puta protegnite stopala pružajući prste koliko god možete kako biste ojačali mišiće stopala. Vežbajte i zglobove - kružno pomerajte stopala u oba smera. Slične vežbe možete da izvodite i pomoću elastične gume za rastezanje ili male lopte.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.