Isceljujuća moć biljnih jastučića

Pinda Sweda je ayurvedska tehnika masaže toplim jastučićima punjenim biljnim mešavinama. Uz potpuno opuštanje, ovaj tretman će rebalansirati vašu energiju, osvežiti, osnažiti i energizovati vaše telo i um.

U suštini Ayurvede, tradicionalnog indijskog sistema lečenja, leži koncept o pet osnovnih elemenata (Eter, Vazduh, Vatra, Voda i Zemlja). Ti elementi se ispoljavaju u tri biološke organizacije – Doshe, poznate kao Vata, Pita i Kapha. Zajedno determinišu osnovnu prirodu individue, utvrđuju njene atribute i potrebe. Sve forme života poseduju ove kvalitete: klimatska područja, godišnja doba, vrste tla, biljke i životinje, dan i noć – sve se može klasifikovati po Doshama.

Na taj način možemo razumeti kako one utiču na nas, naše emocije, odnose, zdravlje i kako im se možemo prilagoditi. Ayurveda nas uči da se zdravlje održava harmonizacijom ove tri suptilne energije kako bi podržavale naš fizički, emocionalni i spiritualni rast. Pošto svaka individua ima sopstveni balans ili miks Dosha, ayurvedski tretmani osmišljeni su da budu specifični za svaku osobu. Masaža, bilo da se radi o profesionalnoj, partnerskoj ili samomasaži, predstavlja bitan segment Ayurvede. Iako je svrha mnogo dublja od običnog postizanja stanja opuštenosti, nakon nekih masaža kao sto je Pinda Sweda ne možete a da se ne smeškate celim telom - od srca.

Više o samoj Pinda Swedi, kao i o njenoj primeni i efektima, saznali smo od Violete Baloš, ayurvedskog terapeuta: „Pinda Sweda obično se primenjuje nakon Abhyange, uljne masaže tokom koje dva masera simultano radeći na obe strane tela, izvode seriju savršeno sinhronizovanih pokreta. Za izvođenje Pinda Swede koriste se platneni jastučići okruglog oblika napunjeni smešom dobijenom mlevenjem raznih delova biljaka. Naime, struktura biljaka povezana je takođe sa postojanjem pet elemenata i tri Doshe. Koren kao najgušći i najčvršći deo, povezan je sa elementom Zemlje. Stablo i grane provode biljne tečnosti i odgovara im Voda. Cvetovi izražavaju svetlost i boje i korespondiraju sa Vatrom. Listovi sa Vetrom, plodovi sa Etrom. A seme sadrži celokupni potencijal biljke i svih pet elemenata. Iz tog razloga, prilikom odabira biljaka za smešu, vodimo računa da u njoj budu zastupljeni različiti delovi biljaka jer masaža je višesmeran odnos u kojem dolazi do našeg povezivanja sa celokupnim postojanjem.

Pravilna upotreba biljaka u kojoj se njihova stvarna moć oslobađa, podrazumeva komunikaciju sa njima. Kada smo jedno sa njima, donose nam ljubav, isceljujuću moć sunca, svetlost zvezda – energiju koja hrani i održava naše suptilno telo. Tada će svaka biljka biti pomagač u najjasnijem ostvarivanju onog potencijala kosmičkog života čiji je ona izaslanik. Ako im dopustimo da one nama govore, otkriće nam tajne koje mogu biti suptilnije nego što bi hemijske analize ikada mogle otkriti.”

Naša sagovornica dodaje i da mnogi ayurvedski recepti nemaju praktičnu primenu jer sadrže specifične tropske biljke i sastojke koji nisu široko dostupni ili se dobijaju dugotrajnim i komplikovanim postupcima. Međutim, neke biljke već koristimo u ishrani kao ukusne začine i verovatno se nismo dosetili da primenjeni i na drugi način mogu imati čarobno dejstvo.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.