Zrelost se uči

Uživajmo u svojim godinama i tokom menopauze.

Kada je napunila 50, Dragana Jovanović je svim prijateljicama poželela da se osećaju onako kako se oseća ona. Tako dobro! Na svoje godine ne gleda kao na pet minulih decenija, nego kao na proces razvoja, vitalnosti, zdravlja i energije, kao lični kvalitet.
Dragana Jovanović je diplomirani pravnik, udata je, i majka dvoje dece. Osnivač je Life centra u hotelu Zira u Beogradu, u kome nastoji da ponudi nešto više od vežbanja - antiaging fitness program, osmišljen sa dr Jasminom Lalošević, različite vrste yoge i gym-a. Ona vodi yogalates i privatni je trener uspešnim, poslovnim ženama.

Ako ne ranije, kada uđete u menopauzu ili njeno predvorje, važno je da shvatite da imate pravo da postanete malo sebičniji, da se, šta god da radite najpre upitate da li vam to pričinjava zadovoljstvo. Ako nezadovoljni prihvatite da činite nešto što vas u stvari muči, na kraju „prevrnete kantu”. Uvek imam u vidu da, kada u avionu nestane vazduha, majka najpre mora sebi da stavi masku s kiseonikom, a tek onda detetu. Tako je i u životu: najpre morate učiniti sve što je potrebno da se vi osećate kao ispunjeno i zadovoljno biće da biste drugima mogli da dajete, kaže Dragana.

U našoj kulturi muškarci i žene različito stare. Žene su naučene da će sa godinama izgubiti kvalitet, da će prestati da budu privlačne. Za muškarce, ako su uspešni - to ne važi. Pre samo dvadeset godina bilo je nezamislivo da bi žena od pedeset godina mogla u najlon čarapama vulkanskom energijom da igra na sceni i bude svetski seks simbol, kakva je recimo Madona. Ili Tina Tarner u šezdesetoj. Kada mi je bilo 25 izgledala sam odlično, ali se nisam osećala ovako sigurno i ispunjeno. U pedesetim, ako isijavate zadovoljstvo više vam nije važno da li ste i dalje „dobra riba”. Ono što jeste važno je da se osećate dobro, ali ne zato što imate noge bez celulita i lice bez bora. Ono što vas u tom dobu čini srećnom i sigurnom je što ste proživeli mnogo toga, uradili i postigli svašta, sabrali iskustva i prijatelje. Ne izgledate kako ste izgledali kad vam je bilo dvadeset... ali ni vaša interesovanja nisu onakva kakva ste imali onda, jer zriju zajedno sa vama. Ono što je oslobađajuće je da ne morate da se posmatrate očima drugih ljudi. Pristali ste na sebe.

Ako radimo na sebi da bismo se dobro osećali to podrazumeva ceo špil zdravih odluka: da vodimo računa o ishrani, relaksaciji, da vežbamo, zdravo se hranimo, uzimamo suplemente, podvrgnemo se antiaging programima, razvijamo se u mentalnom smislu. Tako ćemo postati izvor energije koju šaljemo drugima. Rad na sebi za mene, pre svega, znači otkrivanje načina da u sebi pronađem mir, da me stvari koje se dešavaju oko mene ne poremete, da na njih gledam pozitivno, da uspevam da dođem do ljubavi koja postoji u meni, da je obnavljam. Kada je pronađemo u sebi, ne moramo da je tražimo u spoljnim izvorima jer nas ona toliko ispuni, da se - i kada nastupe nevolje, brzo regenerišemo jer sve zavisi od nas. Sve što nam se desi, i lepe i ružne stvari prolaze, važno je ono što smo iz njih naučili. Trudim se da živim u sadašnjem trenutku, da ga budem svesna i da mu se prepustim. Nastojim da sve stvari koje mi se dešavaju prihvatam, da ne sudim o njima. Više ne gledam šta mi se na ljudima ne sviđa, nego tražim ono što je dobro. Ipak, mislim da je najveći uspeh u radu na sebi pronaći ljubav i saosećanje. To je ono božansko u nama, to je osećanje koje treba da imamo prema sebi, prema životu i da se trudimo da je vidimo u drugima, čak i kada je oni, naizgled, nemaju. Opraštanje je jedan od najtežih poslova, a to možemo jedino ako stvarno razumemo. Opraštamo zbog sebe, da bismo se oslobodili negativne energije.

Mnoge od nas ne mogu da prevaziđu bolne događaje iz prošlosti koji čine da starimo ogorčene i nesrećne. Zrelost se stvara i uči. Možete biti infantilni u sedamdesetoj, lamentirajući da su vam drugi uništili život. Samo vi možete uništiti svoj život! Svima nama se dešavaju ružne stvari. Ako se vežemo za njih ne možemo biti srećne. Ružne stvari se dešavaju da bismo rasli iz njih – učeći zašto su nam se dogodile. Koja od nas nije bila ostavljena, prevarena ili je izgubila nekoga koga voli? Nije fer, nismo zaslužile, ali neka nam to ne obeleži ostatak zivota! Treba da prepoznamo i otpustimo tu negativnu emociju koja nam truje život. Treba na naučimo da oprostimo nekome ko nas je povredio, zbog nas samih i našeg mentalnog zdravlja. To nije lako i nije dovoljno samo da donesemo odluku. To je proces u kome moramo da razumemo i oprostimo srcem a ne umom. Treba da shvatimo da je mnogo važnije biti srećna nego biti u pravu!

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.