Žene u menopauzi treba da izbegavaju ovu hranu: 6 namirnica koje izazivaju neprijatne simptome

6 namirnica koje svaka žena treba da izbegava u menopauzi - ova hrana kvari raspoloženje i loše utiče na zdravlje celog organizma!

Žene koje su u menopauzi treba da znaju da je pravilan način ishrane vrlo važan u ovom periodu, jer onako kako jedete, tako ćete se i osećati, piše Lovesensa.

Zdrava i uravnotežena ishrana pomaže da izbegnete neprijatne simptome menopauze, kao što su naleti vrućine (valunzi), promene raspoloženja, iscrpljenost, nadimanje i dobijanje na težini.

Ovaj simptom u menopauzi pogađa skoro svaku ženu: šta su valunzi i kako rešiti problem prirodnim putemOvaj simptom u menopauzi pogađa skoro svaku ženu: šta su valunzi i kako rešiti problem prirodnim putemValunzi se javljaju kod skoro 80 odsto žena u menopauzi, a evo kako se sprečavaju i koji prirodni lekovi pomažu kod neprijatnog…

Tokom menopauze vaša ishrana treba da bude zasnovana na žitaricama od celog zrna, svežem voću i povrću i proteinima, bez masti.

Postoji nekoliko namirnica koje svakako treba izbegavati, a naročito u menopauzi:

1. Prerađena hrana

Možda vam se dopada ukus čipsa ili čokoladnih keksića, ali treba znati da prerađena hrana sadrži puno natrijuma i šećera, a samim tim utiče da se voda zadržava u organizmu i osećamo nadutost. Ako vam je potrebna užina, probajte zdravije varijante grickalica poput integralnih krekera ili pločica, iseckanih jabuke ili šargarepe.

2. Začinjena (ljuta) hrana

Istraživanja pokazuju da ljuta hrana podstiče pojavu toplih talasa (valunzi), a to je često jedan od najneprijatnijih simptoma u menopauzi. Ako volite začinjenjnu hranu, umesto čili sosa i ljute paprike, probjate neku blažu varijantu začina, pa u jelo dodajte kumin, kurkumu, kari ili bosiljak.

3. Brza hrana

Ako nemate vremena da kuvate, možete ponekad pojesti neko jelo u restoranu, ali u svakom slučaju je važno izbegavati brzu hranu. Ovakva jela sadrže puno masti koja može uzrokovati srčana oboljenja, a istraživanja pokazuju da žene u menopauzi imaju povećan rizik od srčanog udara.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.