Zakasnela MENOPAUZA: evo kako utiče na zdravlje žene

Kako na zdravlje žene utiče zakasnela menopauza...

Istraživanja pokazuju da se za žene koje kasniju uđu u period menopauze, smanjuje rizik od moždanog udara, piše Lovesensa.

Dokazano je da ukoliko su žene i dalje u ciklusu plodnosti, između 36 i 40 godine, više su zaštićene od moždanog udara i angine pektoris.

Lučenje estrogena smanjuje se u menopauzi, a ovaj hormon takođe predstavlja vid zaštite od kardiovaskularnih oboljenja. Estrogen pomaže da krvni sudovi ostanu fleksibilni i na taj način se odražava normalno funkcionisanje krvotoka.

Kakve su ti misli, toliko ćeš dugo i živeti: evo šta nam skraćuje životni vekKakve su ti misli, toliko ćeš dugo i živeti: evo šta nam skraćuje životni vekOvaj problem ima sve više ljudi - evo koje misli nam skraćuju životni vek!

Istraživači sa Univerziteta u Floridi analizirali su ovaj podatak na preko 3 000 žena starijih od 60 godina. Kao parametre razmotrili su u kojim godinama su ispitanice dobile prvu menstruaciju, kao i kada su ušle u menopauzu. Žene su bile podeljene u dve grupe, u zavisnosti da li je između prvog i poslednjeg perioda prošlo 30 ili više godina, ili je taj period bio manji. Takođe, učesnice su bile upitane da li su imale srčane bolesti ili neki vid oboljenja krvnih sudova.

BORE nisu samo znakovi starenja: položaj i dubina bora otkriva kakvo nam je psihičko i fizičko ZDRAVLJEBORE nisu samo znakovi starenja: položaj i dubina bora otkriva kakvo nam je psihičko i fizičko ZDRAVLJEPsihologija bora - položaj i dubina bora na licu pokazuju koji organ je ugrožen i koje emocije loše utiču na mentalno zdravlje!

Dobijeni rezultati pokazali su da dugotrajni reproduktivni period života značajno smanjuje rizik od moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti. Svaka dodatna godina reproduktivnog doba smanjila je rizik od ovih problema za 3 odsto. Autor studije ovaj efekat pripisao je kardioprotektivnoj snazi estrogena.

Ova studija je značajna jer lekari sada mogu utvrditi i verovatnoću za nastajanje kardiovaskularnih bolesti kod žena na osnovu dužine njihovog reproduktivnog perioda života, a ne samo na osnovu starosti.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.