Šta uzrokuje prevremenu menopauzu: žene treba da promene ove navike

Zbog čega žene ulaze ranije u menopauzu i kako to utiče na zdravlje...

Sve više žena pati od prevremene menopauze koja se javlja oko četrdesete godine. Zašto je to tako? Izgleda da kontraceptivne pilule nisu razlog tome, ali istraživanje Imperial univerziteta smatra da postoje veze sa pušenjem jer ugljovodonici iz dima cigarete ubijaju jajne ćelije.

Siromašnije žene su, takođe, pod rizikom, zbog lošije ishrane i manje brige o zdravlju.

"U nekim slučajevima postoje i genetske veze, " kaže ginekolog Luciano Nardo.

Naučno istraživanje koje je iznenadilo svet: evo šta treba da znaju žene u menopauziNaučno istraživanje koje je iznenadilo svet: evo šta treba da znaju žene u menopauziStarosna dob znatno će uticati na nivo stresa, evo i kako...

"Ipak, ako je vaša majka iskusila preranu menopauzu, to ne znači da ćete i vi. To se može desiti i kao odgovor tela na neku pretnju. Reproduktivni sistem će se zatvoriti kao reakcija na stres, lošu ishranu i traumu, a u nekim slučajevima, više nikad se neće povratiti."

"Nismo pronašli dokaze da ranije stupanje u pubertet znači i raniju menopauzu," kaže dr Nardo. "Međutim, neki rezultati pokazuju da možda postoji veza između datuma kada ste dobile menstruaciju i datuma kada ćete ući u menopauzu – ali to još nije potvrđeno."

"Čak i da to dokažemo, bilo bi teško takvu tvrdnju uzeti kao dokaz jer je svaka žena jedinstvena i ima drugačiju količinu plodnih jajašca i drugačiji način života – a sve to utiče na menopauzu i period kada ćemo ući u nju."

Dr Merilin Glenvil, nutricionistkinja, veruje da još jedan razlog rane menopauze može biti loša ishrana i stres.

"Ako smo konstantno pod stresom, a današnje društvo je takvo da se manje vežba, a više pije – menopauza će stići ranije nego što bi trebalo. Možda ćemo u narednom godinama svedočiti epidamiji prerane menopauze."

Uticaj na žene i njihovo zdravlje može biti zabrinjavajući. Glavni problem je što žene možda neće moći da zatrudne prirodnim putem jer će ostati bez jajnih ćelija. Još problema mogu predstavljati dobijanje osteoporoze i raka debelog creva i jajnika.

3 načina da uklonite tamne fleke sa lica: na prirodan način do čiste kože3 načina da uklonite tamne fleke sa lica: na prirodan način do čiste kožePrirodna nega lica - uz pomoć 3 namirnice ukonite pigmentacijske mrlje i podmladite se!

One, takođe, imaju 2 puta veće šanse da dobiju srčani napad, šlog ili kardiovaskularni poremećaj. Tu su još i bolesti desni, gubitak zuba i katarakta.

I to je samo početak jer postoji još mnogo neželjenih strana rane menopauze poput depresije, promene raspoloženja, iritacija, naleta vrućine, suvoće kože i vagine, nedostatak želje za seksom i infekcija bešike. Zajedno sa tim, nastupa i lošiji kvalitet života i manjak vitalnosti, kao i problemi sa mentalnim zdravljem.

"Ovo su vrlo značajni nalazi," kaže dr Rufus Kartrajr, ginekolog koji je radio na istraživanju. "Ono nam govori da žene koje su prošle kroz ranu menopauzu mogu, 10 godina kasnije, završiti poput bolesnika sa hroničnim bolestima, poput dijabetičara."

Kada žena uđe u menopauzu njeno telo prestaje da proizvodi estrogen, hormon koji štiti od ozbiljnih oboljenja poput kardiovaskulernih bolesti i osteoporoze, objašnjava dr Nardo.

"Većina žena je u toj fazi sa 50 godina, ali one koje ranije uđu u menopuzu živeće bez ovog hormona 10, 20 godina duže."

Izvor: B92

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.