Šta su adaptogeni: 3 moćne biljke za dužu mladost i hormone u ravnoteži

Adaptogene biljke deluju tako što obnavljaju telomerazu ili sprečavaju da se ona izgubi pa zato usporavaju starenje. Evo koje tri posebne funkcije imaju astragalus, piskavica i reiši.

Najmoćnije medicinske biljke poznate su kao adaptogeni. One pomažu organizmu da održi homeostazu - tanano stanje ravnoteže neophodno za život. Tri verovatno najefikasnije biljke ove vrste su astragalus, grčko seme i reiši.

Za organizam koji je van ravnoteže smatra se da je u stanju negativne homeostaze, u kojem mehanizmi za obnavljanje i eliminaciju degenerisanih ćelija i ćelijskog otpada ne rade kako treba. Ako se ovo stanje ne reši, ono u krajnjem ishodu dovodi do umora, potištenosti, strepnje, nesanice i drugih bolesti.

Adaptogene biljke pomažu organizmu da se prilagodi, da nadoknadi manjkove i da promeni stanje. Na primer, kod osobe koja ima visok nivo šećera u krvi adaptogena biljka može da pomogne da se nivo glukoze snizi, dok kod osobe koja ima nizak nivo šećera u krvi, ta ista biljka pomaže da se on povisi.

Još jedna bitna stvar kojom adaptogene biljke pomažu naše zdravlje jeste njihovo dejstvo na telomerazu. Telomeraza je enzim koji sprečava da se DNK na krajevima ćelija "razveže".

Biljke za balansiranje energije...

To je proces koji se može dogoditi prilikom svake deobe ćelija. Svaki put kad se to dogodi, organizam gubi deo sposobnosti da se regeneriše. Adaptogene biljke deluju upravo tako da ili obnavljaju telomerazu, ili sprečavaju da se ona izgubi. Na taj način značajno doprinose usporavanju starenja. Pored ovoga, evo koje tri posebne funkcije imaju astragalus, piskavica i reiši.

sta_su_adaptogeni_3_mocne_biljke_za_duzu_mladost_i_hormone_u_ravnotezi_6

Astragalus jača i greje organizam

Smatra se jednim od najmoćnijih tonika na svetu (sredstva koje poboljšavaju opšte stanje organizma). U Aziji se skoro 2000 godina koristi kao tonik koji stimuliše i pojačava sve metaboličke, respiratorne funkcije i funkcije eliminacije.

Astragalus primetno doprinosi snazi mišića, pa su ga na Istoku koristili ljudi koji se bave napornim fizičkim poslovima, pogotovo teškim poslovima koji se rade napolju na niskim temperaturama (jer istovremeno jača i greje).

Lepo ponašanje u prirodi: kako da berete lekovito bilje a da zaštitite i biljke i prirodu...

Grčko seme uravnotežuje hormone

Grčko seme (piskavica) sadrži klasu jedinjenja poznatih kao saponini koji imaju niz medicinskih primena. Posebno, saponini iz grčkog semena stimulišu lučenje hormona rasta iz ćelija šišarkaste žlezde. Ta žlezda je locirana u središtu mozga, u osnovi lobanje blizu hipotalamusa. Veličine je zrna graška, ali je neverovatno važna. Ponekad se naziva i "glavnom žlezdom" jer utiče na rad većine drugih žlezda. Šišarkasta žlezda usmerava nadbubrežne žlezde, tireoidnu žlezdu, jajnike i testise, da proizvode svoje hormone.

sta_su_adaptogeni_3_mocne_biljke_za_duzu_mladost_i_hormone_u_ravnotezi_3

Reiši podešava imunitet

Možda je najvažnija osobina reiši gljive da stimuliše imuni sistem. Reiši sadrži triterpene i polisaharide, enzime koji povećavaju broj crvenih krvnih zrnaca i tako pomažu telu da se izbori protiv bolesti. Reiši pomaže telu da se prilagodi na razne vrste stresa: temperaturne, povrede, lišavanje sna, trovanje, zračenje, infekcije, pa čak i psihološki stres. Ne pokazuje nikakve neželjene pojave pri redovnom uzimanju. Još bitnije, reiši deluje kao imunomodulator - tj. fino podešava imuni sistem. Prevashodna uloga imunog sistema je da otkrije patogene organizme kao što su virusi, bakterije i drugi mikrobi koji napadaju telo.

U normalnim okolnostima, zdrav imuni sistem je u stanju da eliminiše većinu tih patogenih organizama pre nego što načine štetu. Ali, ako je imuni sistem oslabljen, virusi, bakterije i paraziti mogu da se razmnože i dovedu do bolesti. Reiši eliminiše te probleme.

sta_su_adaptogeni_3_mocne_biljke_za_duzu_mladost_i_hormone_u_ravnotezi_2

Izvor: Zdrava hrana

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

08/08/2015 zorica1012
Gde se u Beogradu mogu nabaviti ove biljke?