Sprečava bolest, reguliše hormone i skida masne naslage: ovaj doručak treba da jedu žene u menopauzi (RECEPT)

Optimalna ishrana je najbolji način da se zaštitite od oboljenja u menopauzi, regulišete telesnu težinu i vratite hormone u balans! Evo koje namirnice svaka žena u menopauzi treba da doručkuje...

Tokom menopauze dolazi do neravnoteže hormona, pa se tako hormon grelin koji izaziva osećaj gladi pojačava, dok se hormon leptin koji čini da se osećamo siti smanjuje, piše Lovesensa.

Neravnoteža hormona i gubitak mišićne mase čine da se masti tokom menopauze teže sagorevaju, metabolizam je sporiji i povećava se rizik od gojaznosti. Lek za ove probleme je optimalna ishrana, a najvažniji obrok na koji svaka žena u menopauzi treba posebno da obrati pažnju svakako je doručak.

Žene u menopauzi treba da jedu ove semenke: hrana koja sprečava starenje kože i kostijuŽene u menopauzi treba da jedu ove semenke: hrana koja sprečava starenje kože i kostijuSemenke koje čuvaju zdravlje žena u menopauzi...

Stručnjaci ističu da doručak treba da bude bogata kombinacija proteina i vlakana. Proteini podstiču fuinkcionisanje metabolizma, preko aminokiselina daju mišićima snagu, čine da se duže osećate siti i regulišu nivo grelin hormona. Gustina kostiju u periodu menopauze počinje da se smanjuje, pa i zbog toga mnogi stručnjaci ženama preporučuju proteinsku ishranu.

Za proteinski doručak možete da jedete: ribu, jaja, pasulj, sočivo, orašaste plodove, semenke i piletinu.

Vlakna su vrlo važna za regulisanje nivoa šećera u krvi, smanjuju rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, smanjuju visceralne masti u predelu stomaka i podstiču varenje.

3 sastojka koja olakšavaju menopauzu: napitak za svaki dan3 sastojka koja olakšavaju menopauzu: napitak za svaki danŽenama u menopauzi neretko je potrebna pomoć da prođu kroz ovu životnu fazu. Prirodni napitak od ova tri sastojka olakšaće…

Za doručak pun vlakana jedite sledeće: povrće (grašak, slatki krompir, bundeva, prokelj), voće (kruške, avokado, borovnice, brusnice), orašaste plodove (bademi, suvi kokos, orasi, pistaći), semenke (seme lana, chia, susam, suncokret, bundeva) i žitarice bez glutena (ovas, kinoa, divlji pirinač).

Pre ili tokom doručka obavezno jedite semenke lana. Osim što su bogate vlaknima i proteinima, sadrže i omega 3 masne kiseline. Laneno seme reguliše talase vrućine u menopauzi i smanjuje rizik od karcinoma dojke.

Neka svaki vaš doručak bude dobra kombinacija proteina i vlakana. Tako ćete sprečiti gojaznost, nećete osećati glad i sačuvaćete zdravlje. Ipak, neophodno je i da budete umereni tokom obroka.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.