Prirodni saveznik mladosti

Smokva delue kao antioksidans na organizam, a kao maska za lice smanjuje bore...

Prirodni saveznik mladosti

Prirodni saveznik mladosti

Smokva imboliše život, mir, blagostanje i plodnost. Prema starom verovanju, pod smokvom su rođeni Romul i Rem, a Adam i Eva listovima smokve pokrili su svoju nagost. Mada može da raste na veoma malo zemlje, izdrži sušu i dâ plod bez mnogo truda, osetljiva je na zagađenje. Jede se sveža ili suva, a moguće je pripremiti i rakiju od tog bogatog ploda.

Napravite sami masku za lice proiv bora: sve što vam je potrebno je jedna zrela smokva.

Priprema:

Smokva sadrži supstance koje pomažu u čišćenju i uklanjanju odumrlih ćelija s površine kože, ublažavaju sitne bore i zaglađuju kožu. Isecite smokvu napola i okrenite je tako da otkrijete njenu mekanu i sočnu unutrašnjost. Sastružite je u posudu i gnječite viljuškom dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite je na prethodno očišćeno lice i ostavite pet minuta. Isperite prvo toplom, a zatim hladnom vodom i namažite lice hidratantnom kremom.

Kleopatrina poslastica

Jedna od najstarijih voćaka navodno je bila omiljena Kleopatrina poslastica. Osim za bazu džema, smokve je dodavala i u različite kozmetičke preparate da bi joj koža bila meka i glatka. Plod smokve ima antioksidantna svojstva koja neguju i hrane kožu i održavaju njenu elastičnost, vitalnost i vlagu.

Blagodeti smokve

  • Za savršenu kožu u doručak uvrstite smokve jer su, osim toga što sadrže velike količine karotina, i bogat izvor vitamina C i B i minerala koji štite kožu od sunca i podmlađuju je.
  • Sveže smokve sadrže do 80 odsto vode i spadaju u voće s najvećim sadržajem prirodnih šećera. To ih čini izvrsnim izvorom energije i stimulatorom, a one nas budnijima i svežijima.
  • Niskokalorično i ukusno voće idealno je za regulaciju probave, smanjenje holesterola u krvi, a kako sadrži triptofan, potpomaže dobar san i pospešuje cirkulaciju. Pozitivno deluje na imunološki sistem, a novija istraživanja pokazuju da je smokva korisna u borbi protiv malignih bolesti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.