Ovaj simptom u menopauzi pogađa skoro svaku ženu: šta su valunzi i kako rešiti problem prirodnim putem

Valunzi se javljaju kod skoro 80 odsto žena u menopauzi, a evo kako se sprečavaju i koji prirodni lekovi pomažu kod neprijatnog talasa vrućine i znojenja!

Valunzi su jedan od simptoma menopauze na koji se žene najčešće žale. Onda kad dođe vreme za to, nećete ih pobrkati sa nečim drugim. Iznenada vam postane vrućina, postajete crveni u licu i obliva vas znoj. Mnoge žene imaju problema za znojenjem tokom noći u klimaksu, pa je noćno znojenje simptom koji se pominje kao posebna neprijatnost u menopauzi.

Još nije tačno utvrđen uzrok zašto se oni javljaju. Smatra se da su to krivi hormoni, loše životne navike kao što su konzurmiranje alkohola, kofeina i cigareta ili začinjene hrane.

Kako da smanjite stres u menopauzi: 5 načina da ponovo postanete srećna i zadovoljna ženaKako da smanjite stres u menopauzi: 5 načina da ponovo postanete srećna i zadovoljna ženaMenopauza treba da bude period u kojem ćete se posvetiti sebi, zdravlju i načinu kako da u novom dobu budete srećna i zadovoljna…

Valunzi mogu biti uzrokovani nošenjem pogrešne odeće, ko što je recimo tesna odeća ili odeća od sintetičkih materijala u kojoj koža ne može da diše.

Tople prostorije, kao i izloženost stresu još su jedan uzročnik ovog neprijatnog simptoma.

Valunzi se mogu javiti u perimenopauzi,ali se više javljaju u samom klimaksu. Ovi povremeni toplotni udari mogu trajati 6 meseci, a mogu se otegnuti i na 5 godina.

Iako na pojavu iznenadnog znojenja mogu uticati spoljni faktori, valunzi su uglavnom posledica nekih internih faktora i stanja organizma. Što veći sklad u telu, manje je problema.

Kada se javljaju valunzi osetićete sledeće simptome:

 • osećaj trnjenja u prstima
 • srce kuca brže nego obično
 • koža iznenada postane topla
 • lice iznenada pocrveni ili bude obliveno znojem
 • znoj obliva gornji deo tela

Pokušajte da vodite dnevnik i tako pomognete sebi. Zabeležite šta ste jeli, nosili, kako ste se osećali, gde ste bili, da li ste imali sitmptome i koliko su valunzi bili intenzivni. Nakon nekoliko nedelja ćete možda ustanovite neki obrazac po kojem se javljaju.

Dodatni saveti:

 • Nosite laganiju i širu odeću ako je uska i sintetička odeća vaš problem
 • Pijte dovoljno vode 
 • Spavajte u pamučnoj pidžami, vešu i na pamučnoj posteljini.
 • Oblačite se slojevito. Obucite nekoliko laganijih slojeva, kako biste se lakše ohladili kada dođe kritičan trenutak.
 • Ostavite cigarete, alkohol i kofein.
 • Jedite manje začinjenu hranu i pređite na povrće bogato fitoestrogenima. Među tim namirnicama najviše se preporučuje soja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.