Oprez zbog promena u perimenopauzi

Promene u telu žene su neizbežne tokom perimenopauze ali uz prirodne saveznike možete ih lakše podneti i prihvatiti.

Period kada žena ulazi u menopauzu može biti vrlo stresan zbog različitih promena u organizmu žene. Najnovije istraživanje lekara i medicinskih stručnjaka iz Pitsburga, koje je objavljeno 17. septembra 2012. godine pokazalo je da se debljina i prečnik karotidne arterije povećava tokom perimenopauze.

U poslednjem stadijumu perimenopauze taj porast je i do tri puta veći nego na samom početku ulaska u ovaj prelazni period kroz koji žene prolaze na početku menopauze.

Nalazi su prikupljeni nakon testiranja 249 žena u dobi od 42. do 52. godine (od kojih je 49 odsto žena bilo na startu istraživanja već u perimenopauzi a 46 odsto je bilo u njenom početnom stadijumu). Za vreme studije svaka žena je imala pet ultrazvučnih pregleda putem kojih su istraživači mogli da prate sve promene u tranzicionom prelazu iz perimenopauze u menopauzu. Samar R. El Khoudary sa Univerziteta Pitsburg osvrnuo se na nalaze sa konstatacijom da su oni prirodna posledica vaskularnog remodelovanja te da arterije postaju sve ugroženije baš zbog perioda perimenopauze a ne zbog apsolutnog broja godina žene. Takođe, pokazalo se da etnička pripadnost žena ne predstavlja značajan faktor.

Iako se ove promene ne mogu izbeći, postoje načini kako da se ublaže ili podnesu lakše. Tako se ženama savetuje da regulišu nivo šećera tako što će jesti više povrća i voća. Zatim, treba da konzumiraju hranu bogatu fitoestrogenima kao što su žitarice, soja i pirinač koje smanjuju nivo lošeg holesterola, utiču na raspoloženje ali i umanjuju učestalost valunga. Vrlo preporučljivo je i konzumiranje čaja od macine trave i sibirske aronije a možda najbolji lek za sve je umereno vežbanje. Naravno, savetuje se i da se smanji unošenje crvenog mesa, alkohola, kofeina.

Priredila: Ana Dodig

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.