Moj životni saveznik je starenje: u čemu je tajna mladog i neuroplastičnog uma

Sazrevanje i starenje mogu da budu naši životni saveznici. Da bi se to ostvarilo, moramo osvestiti koje strahove i negativne predstave o starenju nosimo u sebi.

Sećam se kao da je bilo juče, jednog sunčanog prolećnog prepodneva moja prijateljica i ja sedele smo na stepenicama ispred kuće i maštale: „Kad budemo imale 16 godina... " Kako je samo bila privlačna ta pomisao - biti starije, imati visoke potpetice i obući svu onu odeću za koju smo bile „premlade", otići na čarobna, tajanstvena mesta o kojima su šapatom, propaćenim značajnim osmesima, govorile starije devojke. Delovati starije u to doba bilo je na ceni. A posle?

Već od malih nogu u našoj kulturi se životi odvijaju uporedno sa vremenskom linijom uz koju su vezana uverenja o onome šta je i kada prikladno, dopušteno, kad je prerano, kad je prekasno... Iako nam vremenska linija pomaže pri orijentaciji u raznim životnim fazama, u isto vreme ona je i kočnica, ograda koja definiše do kuda smemo ići. U mlađim godinama slušamo rečenice, poput „Još si premlada", koje se odnose na sve one privlačne, uzbudljive stvari koje želimo.

Starenje počinje u 25. godini! 5 prednosti koje nam godine donose...

U nekom periodu života, to se pretvara u „U tvom uzrastu već je trebal..." - udati se, završiti školovanje, roditi... Vremenski stereotipi progovaraju glasom našeg unutrašnjeg kritičara sve dok se ne pretvore u kobno „Sad je već prekasno!" A kad je onda, napokon, pravo vreme? Dobra je vest da to može biti svaki trenutak kad se napokon odlučimo da se oslobodimo nametnutih okova i počnemo da živimo slobodno.

Da nikad nije kasno, potvrđuje i primer gospođe Gordane, šarmantne dame koju sam upoznala na jednom predavanju i koja mi je ispričala da je celi život provela slušajući dominantnu majku i tek nakon njene smrti, procvetala je u svojoj 70. godini života, obukla šarenu haljinu i krenula na putovanja, praćena zgranutim pogledima ostatka porodice.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.