Da li je moguće zatrudneti u menopauzi: istraživanja koja su iznenadila žene

Da li je moguće da se u menopauzi žena ostvari kao majka...

Menopauza kod svake žene podrazumeva dva različita ciklusa, a to su perimenopauza i postmenopauza, piše Lovesensa.

Perimenopauza predstavlja period tranzicije, odnosno ciklus pre menopauze kada organizam doživljava promene i počinje da se priprema za menopauzu.

Postmenopauza nastaje kada žena nema menstrualni ciklus duže od 12 meseci.

Mama u poznim godinama: rodila sam u 46. godini i evo šta je bolje u kasnoj trudnoćiMama u poznim godinama: rodila sam u 46. godini i evo šta je bolje u kasnoj trudnoćiMajčinstvo vas podmladi, daje vam energiju u koju ste možda sumnjali, kaže Tihana Kunštek koja je dobila svoje treće dete u 46.…

Istraživanja pokazuju da žena može da zatrudni u menopauzi sve dok ne uđe u postmenoapuzu.

Trudnoća u perimenopauzi

Sa godinama starosti broj jajnih ćelija kod žene počinje da se smanjuje. Kod starijih žena postoji rizik da jajne ćelije imaju abnormalne hromozome, pa samim tim šansa za trudnoću je manja u odnosu na žene mlađeg životnog doba.

Ipak, uprkos valunzima i izostanku ciklusa, u perimoenopauzi može doći do ovulacije. Ukoliko se tokom ovulacije održiva jajna ćelija oplodi, dolazi do začeća.

Mnoge žene zbog određenih životnih faktora nisu u mlađem dobu mogle da se ostvare kao majke, pa smatraju da je period perimenopauze savršen da ostvare tu životnu želju. Karijera, nedostatak finansija ili manjak samopouzdanja u mladosti najčešće su prepreke za trudnoću. Žene u periomenopazi su zrelije i mnoge tada shvate da su napokon spremne da postanu majke.

Iako je začeće ređe i otežanije u periodu perimeopauze, ukoliko je žena zdrava i redovno prati ovulacije, postoji šansa za začećem.

Žena u ulozi majke, sestre ili supruge: evo kako da promenite svoju uloguŽena u ulozi majke, sestre ili supruge: evo kako da promenite svoju uloguSvi imamo nekoliko uloga u životu. Od toga kako ih igramo zavisi i kvalitet našeg života. Zapamtite da nikada nije kasno da…

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je trudnoća u srednjim godinama rizična, ali uz stalnu konsultaiju stručnjaka, želju i volju, moguće je da sve prođe u redu.

Menopauza najčešće nastaje u periodu između 40 i 55 godine i najčešći probleme pri začeću u ovom periodu zadaje hormonski disbalans.

Zato je važno obratiti pažnju na ishranu, telesnu težinu i druge faktotre koje dodatno mogu da poremete balans hormona u menopauzi.

U postmenopauzi koja se javlja kada ciklus izostane duže od godinu dana prirodno začeće je nemoguće.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.