3 namirnice koje treba da jedu žene u menopauzi: hrana koja vraća hormon estrogen u ravnotežu

Hormonska neravnoteža je prirodna pojava u menopauzi, a evo kako da na prirodan način rešite manjak estrogena!

Estrogen je glavni ženski polni hormon koji je u periodu menopauze najčešće u deficitu, piše Lovesensa.

Simptomi koji ukazuju na nedostatak estrogena su: menopauza, noćno znojenje, kašnjenje ili izostanak menstrulanog ciklusa, malaksalost, nedostatk seksualne želje, umor, otežano mokrenje, suvoća vagine i dr.

Ovaj simptom u menopauzi pogađa skoro svaku ženu: šta su valunzi i kako rešiti problem prirodnim putemOvaj simptom u menopauzi pogađa skoro svaku ženu: šta su valunzi i kako rešiti problem prirodnim putemValunzi se javljaju kod skoro 80 odsto žena u menopauzi, a evo kako se sprečavaju i koji prirodni lekovi pomažu kod neprijatnog…

Prilikom drastičnog nedostatka estrogena preporučuju se određene terapije, ali istraživanja dokazuju da se manjak estrogana može nadoknaditi redovnim dozama izoflavona, odnosno fitonutrientima koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene.

Izoflavoni su zaduženi za očuvanje hormonskog balansa u telu, pa je njihova osnovna funkcija u organizmu sprečavanje razvoja malignih ćelija, naročito kada je u pitanju karcinom dojke, kao i da sprečavanje kardiovaskularna oboljenja.

Dva najpoznatija tipa izoflavona su genistein i daidzein, a dokazano je da ih najviše ima u 3 super zdrave namirnice: organskoj soji, leblebijama i sočivu.

Žene u menopauzi treba da izbegavaju ovu hranu: 6 namirnica koje izazivaju neprijatne simptomeŽene u menopauzi treba da izbegavaju ovu hranu: 6 namirnica koje izazivaju neprijatne simptome6 namirnica koje svaka žena treba da izbegava u menopauzi - ova hrana kvari raspoloženje i loše utiče na zdravlje celog organizma!

Ženama u menopauzi preporučuje se da ove 3 namirnice postanu deo njihovog svakodnevnog jelovnika, jer osim estrogena, oni regulišu i neprijatne simptome menopauze, kao što su valunzi (znojenje i talasi vrućine)

Obezbeđivanje estrogena preko hrane naročito je pogodno za žene koje su bolovale od raka dojke i za koje svaka dodatna hormonska terapija prdstavlja rizik.

Važno je da se pre svake odluke koja utiče na zdravlje posavetujete sa stručnjakom, naročito kada su u pitanju hormoni, ali ne zaboravite da nam priroda daje neverovatne darove koji nas svakodnevno mogu isceliti. Zapamtite da je uravnotežena ishrana i fizička aktivnost preduslov za srećnu i zdravu ženu u periodu menopauze.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.