Sve o kremi za sunčanje: kako psihološki deluje krema za sunčanje na nas

Istraživanja su otkrila da 99 odsto ispitanika veruje da kreme za sunčanje štiti tako da sprečava da nam koža na suncu "izgori" i čuva od karcinoma... Ali da li je to ispravno razmišljanje?

Svi mi mislimo da najbolje znamo kako da se zaštitimo od nepovoljnih uticaja koje sunce može prouzrokovati, ali malo ko zaista zna sve važne detalje o tome kako, kada i koliko treba koristiti kremu za sunčanje, piše Story.

Koliko i kada treba nanositi kremu?

Na plaži retko koristimo onoliku količinu koliku zapravo trebamo da nanesemo na kožu u takvim uslovima. Odrasli bi trebali da nanose količinu od dve supene kašike ili jednu punu čašicu za rakiju (35ml) kako bi krema imala puno dejstvo.

Meditacija zalaska sunca...

Ovo bi trebalo da ponovite 3 puta dnevno. Ako biste sledili ova pravila, standardna tuba od 200ml bi trajala samo 6 nanošenja, što zaravo znači da bi vam trebalo 7 tuba za odmor od 2 nedelje. Lagana odeća, šeširi, marame će uvek biti efikasnije u dodatnoj zaštiti, morate biti pažljivi i čuvati svoju kožu.

Da li je dozvoljeno koristiti kremu za sunčanje od prošle godine?

Kao i svaki proizvod, i kreme za sunčanje imaju svoj rok trajanja. Kreme kojima je istekao rok ne treba koristiti jer su njihova destva gotovo nikakva, takođe određene kreme mogu izgubiti svoje dejstvo time što su izložene suncu, vrelina može umanjiti kvalitet proizvoda. Držite ih u hladovini kako biste očuvali sam kvalitet kreme.

Da li neke kreme mogu da otklone rizik od nastanka raka kože?

Mnogi smatraju da kreme za sunčanje pružaju zaštitu u prevenciji raka kože. Mi znamo da kreme pomažu da naša koža ne izgori, ali ne shvatamo da to ne znači da ona štiti i od mogućih rizika nastanka raka kože. Naučnici upozoravaju da ne postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na to, nemojte se oslanjati na tu tvrdnju.

Da li kreme pružaju lažan osećaj sigurnosti?

Istraživanja su otkrila da se gotovo 99% ispitanika oslanjaja na kreme i veruje u to da štite od gorenja i raka kože. Ovo je prouzrokovano time što ljudi smatraju da je logično da krema za sunčanje pruži svu neophodnu zaštitu na suncu.

Sunce i nebo u tegli...

Pružaju vam lažan osećaj sigurnosti i navode da sami izvedete zaključak da je dozvoljeno da duže vreme provedete na suncu, što dovodi do gorenja, u gorem slučaju izloženosti povišenog UV zračenja kože.

Da li vam trebaju odvojene kreme za lice i telo?

Stručnjaci potvrđuju da vam nije neophodna posebna krema za lice i telo, posebna za mladu ili staru kožu. Ukoliko se opredelite za kupovinu kreme sa visokim faktorom zaštite (50) i 5 zvezdica budite sigurni da može cela porodica da ga koristi. Aktivni sastojci u kremama su isti kod skoro svih proizvođača i apsolutno je u redu koristiti istu kremu i na licu i na koži.

sve_o_kremi_za_suncanje_kako_psiholoski_deluje_krema_za_suncanje_na_nas_2

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.