Šta uzrokuje akne na telu: kako nam koža pokazuje šta treba da promenimo u životu

Akne na dekolteu, leđima ili vratu može biti simptom hormonskih promena, ali i poremećaja u digestivnom ili urogentitalnom traktu. Ne ignorišite pojavu akni, to je način na koji nas telo upozorava da je vreme za promenu.


Dermatolog dr. Sanja Gregurić:

Prema vrsti akni određuje se lokalna i/ili peroralna terapija, a njihovo pojavljivanje na određenim delovima tela upućuje na izvor problema, prema tome i na lečenje drugih organa.Prema rasporedu i broju znojnih žlezda, iz svog iskustva sam ustanovila da ako se akne pojavljuju na leđima, između lopatica, to upućuje na promene u probavnom traktu, a one na dekolteu ili gornjem delu leđa mogu upućivati na problem s urogenitalnim traktom. Dakle, prvo treba pronaći i ukloniti osnovni uzrok, a potom sledi terapija prema preporuci dermatologa. Kućna nega uključuje redovnu higijenu, promenu prehrane i dovoljno sna. Pomažu prirodni preparati s čajevcem, hidrolatom lavande ili maceratom kantariona (gospine trave).

Naturopat dr Nela Roje:

Akne kod starijih od 25 godina gotovo uvek upućuju na intoleranciju na određenu hranu. Dok ne otkrijete na koje ste namirnice osetljivi, preporučujem da iz prehrane izbacite prerađenu hranu, a da povećate konzumiranje ribe i povrća s manje vlakana. U lečenju mogu pomoći dodaci prehrani poput onih s cinkom i vitaminom A, probiotici koji će uspostaviti ravnotežu crevne flore, kao i aminokiseline L-glutamin za obnovu crevnih ćelija. U kućnoj je nezi potrebno pripaziti da preparati za čišćenje kože ne sadrže štetne hemijske sastojke (npr. sintetičke mirise, natrijum lauril sulfat, mineralna ulja, parafin), a akne je dobro mazati cinkovom masti koja će ih isušiti.

Nutricionista Karmen Matković Melki:

Beli hleb i peciva, beli pirinač, kukuruzne pahuljice, šećer, gazirani napici i niz drugih namirnica visokog glikemijskog indeksa u kombinaciji s prevelikim konzumiranjem mleka i masne prerađene hrane izazivaju lučenje veće količine insulina, što uzrokuje kaskadu endokrinih reakcija koje mogu uticati na nastanak akni. U prehranu je zato potrebno uključiti obilje svežeg voća i povrća, složene ugljene hidrate i namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, jer deluju protivupalno, vitaminom A koji deluje fotoprotektivno i cinkom zbog njegovog antimikrobnog delovanja. Aktivne materije koje takođe mogu ublažiti nastanak akni su polifenoli resveratrol (iz grožđa i crnog vina) i epigalokatehin-3-galat (iz zelenog čaja) jer imaju protivupalni i antioksidacijski učinak, silimarin iz čička koji odlično regeneriše ćellije jetre, ključne za eliminaciju toksina, te kurkumin (iz kurkume) zbog njegovog protivupalnog delovanja.

sta_uzrokuje_akne_na_telu_kako_nam_koza_govori_sta_treba_da_promenimo_na_telu_1

Izvor: Sensa klub

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.