Šta će prestati, a šta početi da boli: evo šta će se desiti kad prestanemo da nosimo cipele s visokim potpeticama

Neke žene uopšte ne vole cipele sa visokim potpeticama, dok mnoge svoj život ne mogu da zamisle bez njih. Naučno je dokazano da je nezdravo stalno nositi cipele sa štiklom jer takva obuća šteti leđima i nogama, pa se ženama koje ih često nose savetuje da ipak malo odmore od njih.

Kada i ako se uopšte pripadnice nežnijeg pola odluče da svojim nogama pruže zasluženi odmor od visokih potpetica, stručnjaci nalažu da mogu očekivati mnoga zdravstvena poboljšanja.

Stopala bole manje, ali pete više
Čestim nošenjem cipela sa visokom štiklom postepeno se skraćuje Ahilova tetiva koja povezuje petu i list. Kada žena prestane sa nošenjem štikli, neko vreme može osećati neugodan bol u petama sve dok Ahilova tetiva ponovo ne dođe na svoje mesto.

Stopala izgledaju lepše
Žene koje nose visoke potpetice često nemaju lepa stopala. U neudobnim cipelama stopala i prsti počinju da se deformišu, a takođe su veliki problem žuljevi i druge rane. Izbegavanjem neudobnih štikli stopala dobijaju priliku da se regenerišu i da ponovo postanu lepa.

Nema bola u leđima
Zbog neprirodnog položaja u kojem se kičma nalazi prilikom nošenja visokih potpetica, često se javlja bol u lumbalnom delu leđa. Kada se, međutim, izuju cipele na štiklu, kičma se vraća u prvobitan položaj i neugodnost lagano nestaje.
Računica je veoma jednostavna - kad nema štikli, nema ni bola.

promene_koje_cete_primetiti_kada_prestanete_da_nosite_stikle_visoke_potpetice_uzrok_deformisanih_stopala_i_bola_u_ledjima_2

Izvor: RTS

 

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.