Pantenol za negu kose: domaći raspršivač za dnevnu upotrebu i hranljiva maska za jačanje kose (RECEPT)

Pantenol je preparat koji je izuzetno koristan i lako dostupan. Zbog svojih delotvornih svojstava pantenol ima široku namenu. Može naći u gotovo svim kozmetičkim preparatima, pa je tako i česti sastojak šampona, balzama za kosu, kao i farbi.

Zdrava kosa i pantenol

Pantenol godi sluzokoži i koži glave, a samim ti jača koren i ubrzava rast kose. On stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože.

Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph. Deluje antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave.

Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starosno doba, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju ovo je jedan od najpouzdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečava cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose.

Pantenol se može utrljati noću pred spavanje u teme glave uz blagu masažu, a može se i naprskati po celoj dužini dlake. Moguće je da se primete suvi krajevi, ali bez obzira to nije dugoročno već trenutno. Pantenol je sjajan i u kombinaciji sa drugim proizvodima. Ukoliko ste u mogućnosti može se pomešati sa ricinusovim kapima, kada će davati sjajne rezultate.

pantenol_za_negu_kose_domaci_rasprsivac_za_dnevnu_upotrebu_i_hranljiva_maska_za_jacanje_kose_recept_2.jpg

Dužina držanja pantenola na temenu nije ograničena, što se duže drži to će učinak na ljudsku kosu biti bolji. Najbolje je ulje i rastvor držati celu noć i ujutru ga isprati. Pantenol se na kosi može koristi koliko i kad god osoba poželi. Nema ograničenja u korišćenju, ali naravno ne treba preterivati ni u čemu.

Veoma je bitno znati čuvati rastvor pantenola. Većina ljudi pomisli da je bolje presuti ga u bočicu sa raspršivačem, ali to je pogrešno. Rastvor pantenola čuva se u originalnoj staklenoj bočici. Može se presuti određena količina koja će se odmah i utrošiti i jako je važno voditi računa o tome da se koristi samo 30 dana od otvaranja njegove bočice.

Maska za kosu takođe se može napraviti da u svom sastavu sadrži pantenol. Mnogi tvrde da je veći efekat maske jer se duže zadržava na samoj dlaci, no komentari su različiti, a na ljudima je da odluče šta njima više odgovara.

Sastojci za masku:

  • žumance
  • ricinusovo ulje
  • nekoliko kapi rastvor pantenola
  • 50 ml kapi od koprive

Od pomenutih sastojaka potrebno je zamutiti homogenu smesu i tako napravljeno pakovanje naneti na kosu, zatim se uvije peškirom ili najlonom. Tako pokrivena kosa sa pakovanjem na njoj potrebno je da odstoji dva sata do ispiranja mlakom vodom.

Izvor: cajeviza.com

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.