Ova žitarica će izbrisati bore sa vašeg lica (RECEPT)

Jedan od najcenjenijih travara prošlog veka, kao hitnu pomoć protiv bora preporučuje masku i napitak od ječma a nauka danas nalazi potpuno opravdanje o ulozi ječma u podmlađivanju.

Ječam obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače redak u biljkama). Bogat je i mineralima poput kalijuma, magnezijuma, cinka, gvožđa, fosfora, kobalta, fluora i joda. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i polnih hormona.

Detoksikacija ječmenom vodom: prirodno sredstvo za čišćenje organizma i oslobađanje od viška kilogramaDetoksikacija ječmenom vodom: prirodno sredstvo za čišćenje organizma i oslobađanje od viška kilogramaJečam obiluje lekovitim sastojcima i pomaže kod upala mokraćnih kanala, snižava holesterol, reguliše nivo šećera u krvi...

Ječam sadrži lignane koji imitiraju estrogen i na taj način utiču na zdraviji izgled kože. Lignani su fitoestrogeni koji podstiču proizvodnju kolagena. Njih dobijate ispijanjem proceđene tečnosti. Viša prisutnost lignana u krvotoku je povezana sa mladolikim izgledom i smanjenim rizikom od raka dojke. U ječmu je prisutna i azelaična kiselina koja je veoma interesantna kozmetičkoj industriji zbog efekta koji ima na izbeljivanje kože i smanjivanje hiperpigmentacija pri spoljašnoj upotrebi. Azelaična kiselina inhibira tirozinazu, enzim koji uzrokuje proizvodnju melanina i time pojavu mrlja.

Hrana koja usporava starenje: evo koje namirnice brišu boreHrana koja usporava starenje: evo koje namirnice brišu borePovećan unos mesa, mlečnih proizvoda i šećera podstiče nastanak bora!

Napitak od ječma bogat je antioksidansima. U jednoj studiji otkriveno je da su ovi antioksidanti delotvorni u prevenciji peroksinitrita, radikala koji napada tkivo kože i uzrokuje oštećenje DNA – glavni razlog bora. Ječam obiluje selenom i cinkom, mineralima koji se u našem telu nalaze u vrlo malim količinama, ali su, kao i mnogi drugi mikroelementi, vrlo bitni za normalno funkcionisanje organizma. Oni su prvenstveno ključni za deobu ćelija, enzimsko delovanje jetre i drugih organa, u jačanju imuniteta i za uklanjanje otrova iz organizma. Mineral selen pomaže u održavanju elastičnosti kože jer štiti od slobodnih radikala. Ječam poboljšava tonus kože i smanjuje zatezanje što čini kožu podatnijom i mladolikijom. Njegovi antioksidansi odlažu pojavu prvih znakova starosti. Dok visok procenat cinka ubrzava procese zaceljivanja kože i tkiva. Ječam ima i detoksikacijski učinak na čitav organizam što je takođe bitno za postizanje lepšeg tena.

Šta bore na licu otkrivaju o vašem životu: bore oko očiju ukazuju na sreću, a na obrazima veliki stresŠta bore na licu otkrivaju o vašem životu: bore oko očiju ukazuju na sreću, a na obrazima veliki stresBore su "slike" našeg života i prošlosti, a evo na koje emocije nas upozoravaju!

Maska za lice protiv bora
Sastojci: 200 gr ječma, oblozi, gazaPriprema: u litržar vode kuvajte 200 grama (najbolje preko noći namočenog) ječmenog zrnevlja (oko 1 sat). Zgnječite ga u kašu i pasirajte kroz fino platno, gazu. Skupite proceđenu tečnost. (Dakle, sada imate kašu i proceđenu tečnost.) Kašu nanesite na lice i držite 20 minuta. Očistite lice. Zatim stavite na lice obloge od proceđene tečnosti (držite ih nekih 15-tak min) i popijte 1 čašu te tečnosti. Ponavljajte ovo jednom nedeljno.

Izvor: Atma.hr

Ivana Sabljić

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.