Koža pokazuje jelovnik: evo šta će se dogoditi ako jedete bar upola manje slatkiša i šećera

Vaša koža, ali i telo reaguju na unos šećera. Evo i kako...

Nigmi Talib je naturopatska doktorka s londonskom adresom, koja je pred kraj 2015. godine izdala knjigu "Reverse The Signs Of Ageing". Poznata je po svojoj metodi utvrđivanja da li naša koža ubrzano stari zato što jedemo previše šećera, mlečnih proizvoda i glutena ili pak prečesto uživamo u alkoholu i prema tome definisala „vinsko", „glutensko", „mlečno" i „lice šećera". Po mišljenju dr Talib, namirnice koje najčešće izazivaju intoleranciju na koži izazivaju specifične reakcije.

Tipični simptomi: bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i bleda koža, bolne akne i bubuljice po celom licu.

Kako ubrzati metabolizam pomoću pravila broja 10...

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafininisanim ugljenim hidratima koji se u telu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekule šećera vežu se za elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju delotvornost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s varenjem.

Previše šećera može uticati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude bled ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da podstakne i preterano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapoveda organizmu da preusmeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvni sudovi se ispod kože lica stežu pa je koža bleda. Naglo povećanje insulina može dodatno da opterete nadbubrežnu žlezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i retke obrve mogu da upozoravaju na probleme s tom žlezdom.

Zašto treba da jedemo i pijemo maslačak...

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, navodi dr Talib, na tenu ćete primetiti velike promene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatko, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

na_sta_upozoravaju_tanke_i_retke_obrve_evo_sta_ce_se_dogoditi_ako_upola_smanjite_unos_secera_1

Izvor: Sensa klub

Magda Dežđek

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.