Zašto je kosa simbol ženstvenosti i snage: 10 ključnih saveta za negu

Zbog nje su nastajali mitovi. Dugu kosu imale su drevne boginje, ali i bogovi. Danas je negovana kosa najlepši ukras žene.

kosa 1

kosa 1

Ona je bila simbol slobode, hipi pokreta i borbe protiv oružja. O njoj su se pisale pesme i komponovali mjuzikli. U Starom Egiptu kosa se brijala zbog velikih vrućina, a u javnosti su se nosile perike. Kroz istoriju, velike grive imali su hebrejski biblijski lik Samson, kojem je Dalila odsekla kosu, u kojoj se krila tajna njegove snage, francuski general Napoléon Bonaparte, američki predsednik George Washington, pevačica Janis Joplin… Duga kosa je mit, tajna čežnja svake žene i san svakog frizera. U doba kad su u modi ekstenzije, haube, pegle i ultrajaki fenovi, teško je naći mesta za zdravu kosu.

Uvek smo se pitali kako je to bilo pre. Kako su ljudi u pradoba prali kosu? Šampona nije bilo, regenerator nije postojao ni u jednom rečniku, ali frizerski saloni jesu. Antičke Grkinje imale su svoje pomade za kosu, vodice za ispiranje i paste za pranje kose, postojao je i primitivni tip papilotni koji je izgledao kao komad oruđa. Verujemo da je kosa prosečne Grkinje tada bila zdravija nego kosa prosečne Evropljanke danas.

Prvo, zato što je voda bila čistija, kosa se prala mnogo ređe, svi preparati za nju bili su na biljnoj ili životinjskoj, dakle prirodnoj bazi, i možda najvažnije, nije bilo zagađenja. Kosa u gradu suočena je sa smogom, izduvnim gasovima, a u organizam unosimo najčešće lošu hranu, živimo pod stresom, ne pijemo dovoljno vode i ne mislimo na zdravlje. Čast izuzecima. Na našoj se kosi, kao i na koži lica, sve vrlo dobro vidi. Ponekad pomislimo da imamo bad-hair-day, kako to vole da kažu u američkim TV serijama, a možda je bolje reći bad-hair-lifestyle.

Prirodno je najbolje


„Ne zaboravite da zemlja uživa u dodiru vaših bosih nogu, a vetar žudi da se igra s vašom kosom...“
Kahlil Gibran (Halil Džubran)

Kad god čitamo o prirodnoj nezi kose, preplavljuju nas pomalo napornim receptima za brzopotezne proizvode napravljene od žumanceta, maslinovog ulja, meda i pivskog kvasca. Ko želi da stavi maslinovo ulje na kosu, pitamo se. Nakon tih „magičnih tretmana“ kosa ne miriše lepo, maslinovo ulje ne možemo da isperemo ni posle tri uzastopna pranja, a žumance u kosi? Ne, hvala. S druge strane, oni nebiljni šamponi toliko su prijatni za korišćenje da im je zaista teško odoleti. Sjajno se pene, mirišu zadovoljavajuće, kosa je posle njih zaista sjajna i ponekad nam ni regenerator ne treba. Ipak, kažu zagovornici svega što je biljno, prirodno i zdravo, prirodno je bolje.

Kako da vaša kosa bude hidrirana i negovana i tokom leta...

Zavisi od genetike

Kokosovo ulje vekovima se upotrebljava za jačanje vlasi, a susamovo za očuvanje boje i sjaja

Na preparate koji joj ne odgovaraju, kosa će negativno reagovati. Postaće ili premasna ili presuva, biće ili beživotna ili potpuno neukrotiva, ili će, ne daj bože, početi da opada. Opadanje 50–100 vlasi dnevno, kažu stručnjaci, ne treba da vas zabrinjava. Dok biolozi tvrde da je opadanje kose stvar genetike, nutricionisti tvrde da kosa opada zbog nedostatka gvožđa u organizmu, da je tanka i lomljiva zbog nedostatka bakra, a da su kalcijum, cink i silicijum važni jer pomažu rast kose i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva. Rast kose zavisi od genetike, ali i od ishrane, a puštanje kose do struka, na primer, traje u proseku sedam godina. Zato, čuvajte je najbolje što možete.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.