Kalijum-sorbat, etanol, propolis: 7 konzervansa koji su dozvoljeni u prirodnoj kozmetici

U prirodnim preparatima za negu kože nalaze se i konzervansi koji su dozvoljeni. Evo i koji su...

1. Dehidrooctena kiselina i benzil-alkohol - mešavinom ova dva neškodljiva sintetička sastojaka dozvoljen je konzervans za sprečavanje razvoja bakterija, gljivica i plesni i u prirodnoj kozmetici. Na ovoj mešavini se baziraju i neki drugi konzervansi, npr. geogard 221.

2. Kalijum-sorbat - kalijumova so sorbinske kiseline sprečava razvoj plesni, ali ne štiti od bakterija, pa se često kombinuje s drugim konzervansima. Iako se može naći u prirodi, uglavnom se koristi onaj koji je dobijen sintetičkim putem.

3. Alfa-tokoferol (vitamin E) - za razliku od sintetičkog, ovaj antioksidans u prirodnim proizvodima dobijen je iz celovitih žitarica, rižinih klica i biljnih ulja. Prirodno smešani tokoferoli služe kao odličan konzervans u preparatima na bazi ulja, da se ne pokvare i ne promene miris.

Napravite sami prirodnu kremu za negu kože lica...

4. Etanol - 70-postotni rastvor ovog alkohola ima najveću antibakterijsku moć.

5. Propolis - ova smolasta smesa kojom pčele oblažu košnicu i saće ima snažan antibakterijski efekat.

6. Eterična ulja (na primer geranijuma, ruzmarina, kadulje, origana, gorke narandže) - iako odlično deluju protiv razvoja mikroorganizama, mogu da izazovu iritacije i alergijske reakcije. Mešavine različitih eteričnih ulja mogu se naći pod nazivima biopein, neopein, suprapein i dr.

7. Ekstrakt semenki grejpa - zbog sastava u kojem se ističu flavonoidi, steroli, vitamini C i E i limunska kiselina, kao konzervans ima odlično antimikrobno, protivgljivično i antiseptično delovanje.

kalijum_sorbat_etanol_propolis_7_konzervansa_koji_su_dozvoljeni_u_prirodnoj_kozmetici_1

Izvor: Sensa

Pripremila: Jasmina Stojanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.