Kako mobilni telefon i plavo svetlo utiču na zdravlje vaše kože

O tome koliko su UVA i UVB zraci opasni mnogo se piše i govori, ali u poslednje vreme sve se više priča o plavom ili HEV svetlu (eng. high-energy visible light – visokoenergetsko vidljivo svetlo) koje može da bude podjednako štetno.

Sunčeva svetlost je, bez sumnje, glavni izvor plavog svetla – digitalni uređaji (ekrani televizora, računara, tableta, mobilnih...) i fluorescentne štedljive LED sijalice emituju samo delić tog zračenja. Ipak, pametni telefoni se nalaze mnogo bliže nama nego Sunce, a upravo ta blizina, ali i učestalost njihovog korišćenja izaziva sve veću zabrinutost.

Kako iskoristiti maslinovo ulje u službi lepote: zaštitite kožu od prevremenog starenjaKako iskoristiti maslinovo ulje u službi lepote: zaštitite kožu od prevremenog starenjaŠta je vama najvažnije kada je u pitanju koža lica? Istraživanja pokazuju da većina žena na ovo pitanje odgovara - ujednačen ten.…

Prema statističkoj analizi američke analitičke kompanije Nielsen Total Audience, odrasli Amerikanci provode više od 10 sati dnevno ispred ekrana (verujemo da ni mi ne kaskamo za tom statistikom), što potvrđuje da više plavog svetla upijamo od tehnoloških „mezimaca“ nego od Sunca. Dr Hauard Murad (Howard Murad), poznati američki dermatolog, naglašava da nas osmočasovni boravak ispred kompjutera tokom četiri radna dana izlaže jednakoj količini Sunčeve energije kao 20-minutno sunčanje sredinom dana.

Kako deluje plavo svetlo?

Šta to znači za našu lepotu objašnjava dermatološkinja Ivana Nola. Prema njenom mišljenju, plavo svetlo podstiče oksidacijski stres, slično kao što to čini UVA zračenje – dobro nam poznati krivac za preuranjeno starenje. „U poređenju sa UVA i UVB zracima, plavo svetlo može da prodre u dublje slojeve kože, sve do derme, srednjeg sloja kože, gde se nalaze kolagen i elastini. Kumulativni efekat može da uzrokuje upale, gubitak tonusa i opuštanje kože.“

Prirodni lek protiv nesanice: potrebna su vam samo dva sastojkaPrirodni lek protiv nesanice: potrebna su vam samo dva sastojkaNesanica je stanje koje negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, a evo kako da brzo zaspite uz pomoć jednog prirodnog leka.

Ne zvuči dobro, pa ipak se od pametnih uređaja često ne odvajamo ni kada smo u krevetu. Kozmetički div Estée Lauder navodi da izloženost plavom svetlu tokom noći ne remeti samo naš san nego štetno utiče i na prirodni bioritam ćelija kože. Ako uveče čitamo na tabletu, teže ćemo da zaspimo jer blještavo svetlo utiče na lučenje melatonina, tzv. hormona sna, a dobro znamo koliko je kvalitetan san važan za lepotu. Osim toga, gledanjem u blještavo svetlo uveče, ćelije kože dovodimo u zabludu jer „misle“ da je dan i zbog toga ne započinje prirodni proces noćne obnove, što, vremenom, može da rezultira pojavom vidljivih znakova starenja, navela je dr Nadin Pernode (Nadine Pernodet), voditeljka ovog istraživanja.

Zašto je ulje šipka dobro za vašu kožuZašto je ulje šipka dobro za vašu kožuUmesto što ćete trošiti novac na razne hemijske preparate, nabavite prirodni multivitamin za kožu koji priroda vekovima čuva u…

Bez tehnoloških pomagala ne možemo da živimo, ali za početak možemo da ograničimo vreme koje provodimo uz ekrane raznih uređaja. Takođe, na one koje često koristimo možemo da instaliramo fizičke filtere za smanjenje plavoga svetla ili da instaliramo aplikacije (npr. Bluelight Filter for Eye Care) koje automatski, kada padne noć, ekran prekrivaju crvenkastim slojem. Na nekim pametnim telefonima može da se isključi plavo svetlo (tzv. night mode ili night shift mode), a ako vaš pametni telefon nema tu opciju, sami smanjite jačinu svetla na minimum.

Tako ćete da sačuvate i zdravlje kože i očiju. Dermatološkinja Nola savetuje da radi što bolje zaštite očiju koristite naočare s polarizovanim staklima, a da biste zaštitili kožu, držite telefon na udaljenosti dužine ruku. Najbolju kozmetičku liniju odbrane, smatra dr Nola, čine kreme s antioksidansima, koji neutralizuju štetu i sprečavaju razvoj upala i preuranjeno starenje, i proizvodi sa UV zaštitom (SPF 50+) koje treba svakodnevno da nanosite na kožu lica, vrata i dekoltea.

Izvor: Sensa

Magda Dežđek

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.