Često farbanje kose povezano s povećanim rizikom obolevanja od raka dojke

Ženama se savetuje da se što ređe izlažu dejstvu sintetičkih boja za kosu - maksimalno 6 puta godišnje.

Sudeći prema studiji koju je sproveo londonski hirurg dr Kefa Mokbel, žene koje farbaju kosu izložene su 14 odsto većem riziku obolevanja od raka dojke.

Zato on savetuje ženama da kosu nikako ne farbaju više od šest puta godišnje! Osim toga, preporučuje da koriste što prirodnije preparate, poput hene, umesto farbe za kosu.

"Ono što me brine je činjenica da industrija lepote ženama savetuje da farbaju kosu na četiri do šest nedelja. Iako je potrebno još rada da bismo potvrdili rezultate naše studije, dosadašnja otkrića pokazuju da farbe za kosu mogu da povećaju rizik od raka dojke".

Profesor kaže da između farbe i bolesti postoji veza, ali da ne tvrdi da je farba za kosu uzrok raka dojke. To je objasnio i na Twitteru, napisavši da se ženama savetuje da se ne farbaju više od šest puta godišnje i da, posebno one starije od 40 godina idu na redovne preglede dojki. Osim toga, preporučuje da koristite farbe za kosu koje sadrže što manje takozvanih aromatičnih amina, označenih slovima PPD, a najbolje je kada sadrže manje od dva odsto.

Dr Sana Haikinen koja se bavi istraživanje raka dojke, kaže da je odvojena studija sprovedena u Finskoj takođe pronašla vezu između bojenja kose i verovatnoće obolevanja od raka dojke.

"Posmatrali smo statističku vezu između farbanja kose i rizika obolevanja od raka dojke", kaže ona. Međutim, isto kao i dr Mokbel, i ona kaže da ne mogu da tvrde da farba uzrokuje rak.

"Ne možemo da utvrdimo da li je to krivac za bolest. Možda je, recimo, problem u tome što žene koje farbaju kosu takođe koriste i druge kozmetičke proizvode više nego žene koje nikada nisu bojile kosu", objašnjava ona.

Izvor: Mondo

 

 

 

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.