Sprečavaju bore, suvu kožu i vraćaju mladost: 3 neophodna vitamina za lepotu

Šta jedemo je podjednako važno za negu kože kao i preparati koje koristimo. Saznajte zašto su vitamini važni za zdravlje vaše kože.

Bore se protiv bora, suve kože i vraćaju mladost: 3 neophodna vitamina  za lepotu

Bore se protiv bora, suve kože i vraćaju mladost: 3 neophodna vitamina za lepotu

U istraživanju Univerziteta Djuk (Duke) predstavljenom 2002. na Godišnjem sastanku Američke dermatološke akademije, naučnik Šeldon Pajnel (Sheldon Pinnell) je sa kolegama potvrdio da se lokalnom primenom vitamina C i E koži pruža značajna zaštita od sunca, tvrdeći da vitamin C prevenira kožu od posledica dugog izlaganja suncu koje uzrokuje pojavu kancera kože. Takođe, vitamin E sprečava pojavu bora i popravlja teksturu kože. Ova dva vitamina ujedno smanjuju oštećenja prouzrokovana delovanjem slobodnih radikala, sunčevih zraka, zagađenog vazduha i dima.

Vitamin E

Vitamine E je važan antioksidans i štiti kožu od oksidativnog ćelijskog oštećenja koje smanjuje kolagen i uzrok je suve kože i bora, neutralizujući slobodne radikale.
Hrana bogata vitaminom E: badem, lešnik, indijski orah, avokado, spanać, suncokretovo i kukuruzno ulje.

Prirodni tretman voćnim kiselinama: piling i maska od jagoda (RECEPT)Prirodni tretman voćnim kiselinama: piling i maska od jagoda (RECEPT)Prirodni tretman za osveženje i podmlađivanje umorne kože!

Vitamin C

Još jedan odličan antioksidans je i vitamin C, koji ne samo da štiti kožu od spoljašnjih oštećenja, već obnavlja i kolagen koji koži daje elastičnost i jača kapilare koji ishranjuju kožu, a nastaje pretvaranjem amino-kiseline prolin u hidroksiprolin. Ovaj vitamin neophodan je za jak imunitet, ali i za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja. Kako biste uneli potrebnu količinu ovog vitamin, potrudite se da svakog dana pojedete dovoljno voća i provrća.
Hrana bogata vitaminom C: crne ribizle, pomorandže, grejpfrut, borovnice, kivi, papaja, jagode, slatki krompir i brokoli, kelj, zelena salata, paprike.

Hidratacija kože prirodnim sastojcima: čist prirodni tonik koji možete napraviti samiHidratacija kože prirodnim sastojcima: čist prirodni tonik koji možete napraviti samiTokom zimskih meseci, problem isušivanja kože postaje izražen i potrebno je izabrati proizvode za negu koji obezbeđuju celodnevnu…

Beta karoten

Prelepe i žive boje voća i povrća koje nas mame da ih jedemo rezultat su karotenoida, prirodnih pigmenata kojih ima mnogo u prirodi i sastavni su deo biljaka. Jedan od karotenoida je i beta-karoten koji se pretvara u vitamin A i jedan je od ključnih faktora održavanja zdravlja kože. Ne samo da deluje kao antioksidans, već i sprečava starenje kože, štiti je od UV zračenja i štetnosti koju izaziva pušenje. Interesantno je da preveliki unos beta-karotena može da oboji kožu u žutu boju, dok je optimalan unos čini sjajnijom.
Hrana bogata beta-karotenom: šargarepa, slatki krompir i kajsije.

Izvor: Sensa

Lena Sudar

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.