Ako vam je koža suva i imate sitne bore: evo kako treba da negujete kožu

Glavna preporuka za negu ovog tipa kože je da se spreči njeno isušivanje.

Vata doša se sastoji od elemenata vazduha i prostora, pa se, u skladu sa tim, vata tip kože odlikuje suvoćom i sitnim borama. Osim toga, vata koža je tanka, osetljiva i hladna na dodir. Kada je vata u balansu, koža se odlikuje delikatnim sjajem i privlačnošću. U slučaju kada je vata doša neuravnotežena, koža se odlikuje prekomernom suvoćom, grubošću i pojavom ljuspica.

Glavna preporuka za negu ovog tipa kože je da se spreči njeno isušivanje. To ćemo obezbediti konzumiranjem tople hrane u koju smo dodali gi ili maslinovo ulje.

Da li je vaša kozmetika puna štetnih materija: 3 načina da otkrijete toksične proizvode za lepotuDa li je vaša kozmetika puna štetnih materija: 3 načina da otkrijete toksične proizvode za lepotuVaš omiljeni proizvod za negu kože može biti pun potencijalno štetnih hemikalija, ali kako razlikovati one dobre ili manje loše…

Preporučuje se da u našu ishranu uvrstimo kiselkaste, umereno slane i slatke namirnice, jer ovi ukusi doprinose balansiranju vata doše u našoj fiziologiji. Hrana slatkog ukusa bi trebalo da je u vidu zrelog slatkog voća, a ne rafinisanog šećera. Potrebno je da izbegavamo suvu hranu, kao što su krekeri, i da unosimo u organizam svakog dana 6-8 čaša mlake vode. Osim toga, izuzetno je značajno da izbegavamo upotrebu sredstava za čišćenje koja u sebi sadrže alkohol i isušuju kožu.
Idealno ulje za masažu tela koje se preporučuje za balansiranje neravnoteže vata doše je pročišćeno susamovo ulje i ulje slatkog badema. Tokom zimskih meseci, kada je koža izložena hladnoći i vetru, kada je suva i puca, važno je da je dobro zaštitimo i nahranimo.

Napravite sami prirodni balzam za usne (RECEPT)Napravite sami prirodni balzam za usne (RECEPT)Ukoliko imate osetljive usne ili želite da vam kozmetika bude što prirodnija, najbolje je da sami napravite jednostavne…

Od baznih ulja za negu lica preporučuje se upotreba jojobinog ulja, bademovog ulja, ulja divlje ruže.

  • 7ml divlje ruže (Rosa rubiginosa)
  • 3 ml ulja jojobe
  • 3 kapi rimske kamilice.

Izvor: Sensa

dr Gordana Marković

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.