Ako imate meku i svetlu kožu: evo kako da negujete lice prema ajurvedi

Kada utvrdite koji je vaš tip doše prema ajurvedi, lako ćete i odabrati optimalnu negu za sebe. Evo kako se neguje pita tip kože...

Pita doša se sastoji od elemenata vode i vatre, i kada su ove karakteristike zastupljene u našoj koži, ona je meka, svetla, srednje debljine i topla. Ako je izbalansirana, ima lep, blago rozikast ili zlatkast sjaj i izgleda kao da je obasjana iznutra. Pita tip kože karakteriše i veći broj borica i mladeža.

Najčešće uz karakteristike ovakve kože idu i plava, žućkasto-crvena ili crvenkasta, lepa i ravna kosa.

Pita tip kože najčešće može da ugrozi sklonost ka pojavi osipa, rozacee, akni, fleka i poremećaja pigmenta. Ovakva koža veoma slabo toleriše prejako sunce i visoke temperature i izuzetno je fotosenzitivna. Poremećaji ovog tipa kože veoma često mogu biti isprovocirani emocionalnim stresom, potisnutim besom, frustracijama i osećajem ozlojeđenosti.

Prednosti nutrikozmetike: evo koji sastojci su presudni za lepotu kožePrednosti nutrikozmetike: evo koji sastojci su presudni za lepotu kožeBrojne hranljive materije su pogodne za zdravlje kože, što predstavlja suštinu nutrikozmetike.

Glavni saveti kojih bi se trebalo pridržavati kada je ovaj tip kože u pitanju jesu izbegavanje prekomernog izlaganja suncu i terapeutskih metoda koje se baziraju na primeni izvora toplote, kao što je parenje lica i tela. Osim toga, izuzetno je važno da kontrolisano upotrebljavamo u ishrani veoma začinjenu, ljutu, slanu i kiselu hranu, jer ovi ukusi pogoršavaju pita došu, za razliku od hrane gorkog, oporog i slatkog ukusa, koja je balansira. Slatko i sočno voće, poput slatke jabuke i kruške, zeleniš pripremljen na pari i džem od ružinih latica su izuzetno hranljivi za ovaj tip kože. Korisno bi bilo da izbacimo iz upotrebe sintetičke hemikalije i da komercijalne preparate za šminkanje zamenimo sa 100 odsto prirodnom kozmetikom.
Izuzetno je značajno da primenom što adekvatnijih relaksirajućih tehnika i pravilnom organizacijom našeg vremena, nivo stresa svedemo na minimum i redovno se opuštamo.

Ova namirnica sprečava pojavu podočnjaka: evo šta treba da mažete protiv tamnih krugovaOva namirnica sprečava pojavu podočnjaka: evo šta treba da mažete protiv tamnih krugovaKokosovo ulje je savršenu za negu kože i kose, a evo zašto treba da ga koristite ako imate probleme sa podočnjacima!

U hladnim zimskim mesecima je važno da kožu sa pita karakteristikama nahranimo, ali da je pritom ne rashladimo previše.
Ovo je idealna kombinacija ulja za negu pita tipa kože:

3ml kokosovog ulja
3ml maslinovog ulja
4ml ulja jojobe
3 kapi etarskog ulja palmarose.

Izvor: Sensa

dr Gordana Marković

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.