7 glavnih razloga zbog kojih vam opada kosa: evo kako da rešite problem gubitka kose bez kozmetičkih preparata

Uzrok za opadanje kosa kod žena može da bude problem sa hormonima, stres, ali i druga oboljenja na koja vam gubitak kose skreće pažnju! Pročitajte zašto vam kosa opada i kako taj problem možete da rešite...

Na vašoj glavi nalazi se oko 100 hiljada dlaka, a svaka folikula proizvodi jednu dlaku koja poraste 1 do 2 cm za mesec dana. Ona nastavlja svoj rast, a nakon dve do šest godina opada. U svakom trenutku 85 posto kose na temenu raste, dok ostatak miruje. Ali, posle tridesete godine, više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose, pokazuju istraživanja.

Zdrava i gusta kosa u menopauzi: kako sprečiti opadanje kose izazvano hormonalnim promenama...

Mehanički uzroci opadanja kose - tretmani izbeljivanja kose, često peglanje, minival kao i agresivno češljanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano opadanje. Poželjno je da izbegavate i jake šampone, pa često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure, poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi, povećavaju rizik za opadanje kose jer cirkulacija u temenu tako postaje slabija. Pored toga, uzrokuju i pucanje dlaka.

Poremećaj rada štitne žlezde - postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitne žlezde. Ako su prisutni i drugi simptomi, poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je da uradite analizu hormona štitne žlezde u krvi.

Nakon uspostavljanja hormonske ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Pilule za kontracepciju - opadanje kose zbog uzimanja pilula za kontracepciju nije dovoljno poznato. Hormoni koji ometaju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, naročito kod onih s genetskim predispozicijama za opadanje kose. Ponekad do pojačanog opadanja dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne vrate u ravnotežu.

Rigorozne dijete - nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posledica koja se javlja kroz tri do šest meseci jeste pojačano opadanje kose.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.