Usudite se da napravite prvi korak! (VIDEO)

Razmislite, čime zaista želite da se bavite? Šta je za vas dovoljan izazov da uložite celog sebe, da planirate, kreirate, okupite i druge oko iste ideje?

Ako spadate u kategoriju onih koji razmišljaju o pokretanju sopstvenog posla, najverovatnije vas nisu mimoišli komentari tipa: Zar ne vidiš koliko je opala kupovna moć? Da li znaš koliko su visoki državni nameti, nema šanse da sve to naplaćaš? I ja sam kukao na državni posao, a sad vidim da je to bio raj!

Podaci govore da većina malih i srednjih preduzeća prestane sa radom u prve tri godine od osnivanja, ali ovaj podatak umesto uzdaha odustajanja može da izmami i jedno konstruktivno pitanje: okej, gde su oni grešili, šta ja mogu da učinim da povećam svoje šanse za uspeh?

Ako ozbiljno razmišljate o pokretanju sopstvenog posla, a za mnoge ljude to je (nažalost ili na sreću) najizvesnija mogućnost da ponovo dođu do radne knjižice, pristup "daj da probam, pa šta bude - bude", otpada. Razmislite čime zaista želite da se bavite? Šta je za vas dovoljan izazov da uložite celog sebe, da planirate, kreirate, okupite i druge oko iste ideje? Ako i vi sami niste sigurni da je to - to, kakve su šanse da ubedite druge?

Vratite se nazad da biste krenuli napred...

Kako se ne biste izgubili u šumi, potrebna vam je mapa. Počnite tako što ćete napraviti inventar onoga što već imate, sagledati šta vam je trenutno dostupno od potrebnih veština, resursa, znanja. Razmotrite šta sa onim što posedujete možete, a da nije strano vašoj prirodi i pogledu na svet.

Kad odgovorite na ta pitanja, koja traže baš dobro razmišljanje, i to bistre glave (najbolje je da sve odmah bacite na papir, izgledaće stvarnije), onda pogledajte šta vam na odabranom putu nedostaje. Mnoge informacije danas su dostupne na internetu, Gugl je vaš saveznik ako znate da ga koristite. Umesto čitanja nebitnih sadržaja, guglajte informacije vezane za startap biznise.

Istražujte tržište, pratite forume vezane za oblasti u koje razmišljate da zaronite. Čućete tuđa iskustva, možda i doći do potencijalnih saradnika. Nađite nekog ko je već uspeo u onome o čemu vi maštate. Stupite u kontakt sa njim. Iz živog razgovora mozete nauciti mnogo vise neko iz bilo koje knjige. Iskustva drugih mogu da nam pomognu u postizanju naših ciljeva.

Recite "Ne" Kradljivcima Vremena...

A kad sprovedete istraživanje, kad dobijete sve relevantne informacije i sagledate realno sebe u celom tom kontekstu (Koje bih ja mesto mogao da zauzmem u tom moru? Šta mogu da ponudim drugačije, bolje, jednostavnije?), upišite kurseve / radionice za koje osećate da su vam potrebni kao nadgradnja.

Sa novim znanjima doći će i vera u sebe, a sa njom vaše šanse da budete u manjini čiji je biznis preživeo prve tri godine drastično rastu! Dajte sebi šansu! Usudite se... Napravite pravi korak napred... I imajte na umu da je taj prvi korak je najvažniji!

Tekst: Lidija Marković Rosati - Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut, Thomas Björge - Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut

N.B. U toku je upis za Međunarodno akreditovanu obuku za NLP Praktičara. Za više informacija posaljite mail na info@momentum-strategies.com

Inspiracija je Majka Motivacije: kako da se motivišete za preokret...

Momentum kalendar događaja za maj i jun 2015. godine:

  • 8. maja 2015. godine: NLP Radionica - Snaga Reči: Dozvolite rečima da vas inspirišu

Radionicu vode: Thomas Bjorge i Lidija Marković Rosati

Mesto održavanja: Filozofski Fakultet Niš

  • 9. i 10. maja 2015. godine: NLP za Decu i Roditelje

Seminar vode: Thomas Bjorge i Lidija Marković Rosati

Mesto održavanja: Momentum NLP Centar Niš

  • 16. i 17. maja 2015. godine: NLP Diploma

Seminar vode: Thomas Bjorge i Lidija Marković Rosati

Mesto održavanja: Momentum NLP Centar Niš

  • 30. i 31. maja 2015. godine: NLP Čarolija - Umetnost kreiranja snagom volje

Seminar vode: Ursula Barbieri, Thomas Bjorge i Lidija Marković

Mesto održavanja: Momentum NLP Centar, Dorćol, Beograd

  • 13. i 14. juna 2015. godine: NLP Diploma

Seminar vode: Thomas Bjorge i Lidija Marković Rosati

Mesto održavanja: Momentum NLP Centar, Dorćol, Beograd

Za više informacija posaljite mail na info@momentum-strategies.com

Lidija Marković Rosati, Thomas Björge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.