Recite "Ne" Kradljivcima Vremena

Koliko je stavki na vašem spisku dnevnih "ometanja"? Šta je to što radite svakodnevno a što vam "krade" vreme?

Znate onu mantru o sposobnim ljudima koji su neprekidno u fazonu multitaskinga? Rade istovremeno tri stvari a u glavi uveliko planiraju četvrtu. Ništa energetski napici, ništa kafa, ništa slom nerava, srce kuca pravilno, opšta harmonija! Pa je l' moguće?! Da se ukrcamo odmah svi na taj voz?

Nauka kaže: nije! Gari Keler i Džej Papasan proslavili su se knjigom "Samo jedno je bitno" u kojoj na osnovu rezultata brojnih istraživanja potvrđuju da idealni čovek robot ne postoji - nismo stvoreni za multitasking! Mozak nam nije tako projektovan.

Studenti koji su sebe opisali kao sklone multitaskingu na jednom od testova prošli su značajno lošije od onih koji ne veruju da ih je Bog stvorio da rade pet stvari odjednom. U principu, možete da pokušate i vidite da preterani multitasking utiče na kvalitet onoga što radite, a na vama je da odlučite, da li gravitirate ka kvantitetu, ili kvalitetu.

Ako vas često prekidaju dok radite posao desiće se isti efekat: biće vam potrebno bar petnaestak minuta da se ponovo ozbiljno koncentrišete i češće ćete praviti greške. Pomnožite koliko puta vas prekidaju ili koliko puta vi prekidate sebe raznim "neodložnim" aktivnostima...

Koliko je stavki na vašem spisku dnevnih "ometanja"? Šta je to što radite svakodnevno a što vam "krade" vreme? Koliko minuta / sati provodite na Fejsbuku (Samo da bacim pogled dok odmaram glavu!), koliko često ste aktivni na Tviteru, koliko minuta "štrpnete" da ne propustite ni mogućnosti Instagrama, koliko vremena provedete birajući robu u hipermarketima...?

A kad se odmarate dolazi na red TV, a na njemu je sve više loših filmova a dobrih serija sa zavidnim brojem epizoda... Kako bi inače producenti ostvarili maksimalnu zaradu. I začas na ovu dokolicu (u radno i neradno vreme) ode 4 - 5 sati dnevno, dok si udario dlanom o dlan. Kad se sve to pomnoži, ispadne približno 13 godina života! A da sam samo pola godine svakog dana posvetio bar sat vremena učenju, trčanju, slikanju.... (upišite po želji)... mogao sam do sad da... I šta sad, ako kukanje odbacimo kao besmisleno, jer za prolivenim mlekom plakanja nema?

Prođite kroz listu vaših dnevnih navika. One stoje na putu postizanja vaših ciljeva. Umanjite ih ili potpuno eliminišite. Kako? Usmerite se na ono što je bitno za vas, na vaše želje i ciljeve.

Inspiracija je Majka Motivacije: kako da se motivišete za preokret...

Kreirajte novi dnevni raspored i disciplinu. Ta reč koju smo mrzeli u osnovnoj i srednjoj školi u stvari je bez razloga ocrnjena: disciplina je radosna navika koja nam pomaže da sledimo svoje snove. Disciplina pomaže da nam ostane mnogo više vremena za uživanje, i to za ono pravo. Ne za uživanje tokom koga nam kroz glavu prolazi misao kako nas čeka brdo nezavršenog posla.

Sa uklanjanjem navika koje nas ometaju, otvaramo prostor za ono što zaista volimo, i počinjemo da verujemo da naši snovi i nisu tako nedostižni! Stoga, recite "Ne" kradljivcima vremena, krenite u pravcu vaših snova!

Tekst: Lidija Marković Rosati, Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut. Thomas Björge, Međunarodni NLP Trener, Master Coach i Hipnoterapeut

N.B. U toku je upis za Međunarodno akreditovanu obuku za NLP Praktičara. Za više informacija posaljite mail na info@momentum-strategies.com

Momentum kalendar događaja:

  • 8. maja 2015. godine: NLP Radionica - Snaga Reči: Dozvolite rečima da vas inspirišu - Filozofski Fakultet Niš
  • 9. i 10. maja 2015. godine: NLP za Decu i Roditelje - Momentum NLP Niš
  • 16. i 17. maja 2015. godine: NLP Diploma - Momentum NLP Niš
  • 30. i 31. maja 2015. godine: NLP Čarolija - Umetnost kreiranja snagom volje - Momentum NLP Beograd
  • 13. i 14. juna 2015. godine: NLP Diploma - Momentum NLP Beograd

Za više informacija posaljite mail na info@momentum-strategies.com

Lidija Marković Rosati, Thomas Björge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.