Wabi sabi

Stvorite dom koji će vas usrećiti, uskladiti s prirodom i osnažiti za suočavanje sa životnim izazovima.

Wabi sabi je umetnička predstava zena. Wabi i Sabi čine odnos u kome zajedno pomažu pojedincu da razume zen i usavrši njegovo praktikovanje, dok zen pruža inspiraciju i stvara stanje svesti za kreiranje wabi sabi poretka.

Izvorno, wabi sabi je primenjivan da bi se stvorilo idealno okruženje za meditaciju. Sledbenik zena mogao je prošetati vrtom koji ga podstiče na introspekciju i razmišljanje, nakon toga ući u odaju za čaj, u čijoj atmosferi je bilo lako postići stanje pročišćenog uma kako bi mogao potpuno da se posveti samoj ceremoniji čaja. Predmeti koji su se koristili u ovoj ceremoniji dodatno bi pomagali u procesu i vodili ka većoj mentalnoj slobodi.

Tada se, kao i sada, wabi sabi najviše primenjivao u uređenju vrtova, domova i predmeta u domaćinstvu, iako se njegovi principi mogu primenjivati na bilo šta. Ljudi ga danas koriste da bi im pomogao u nastojanjima da žive u sadašnjem trenutku, tako što uz njegovu pomoć stvaraju intimniju atmosferu u svom domu. On je idealno sredstvo da se dom pretvori u utočište od stresa, koji je zapravo posledica modernog načina života.

Da bi se razumela suština wabi sabija, potrebno je prvo razumeti zen filozofiju. Zen se često uči kroz zagonetke i mistične izreke, što ga čini subjektivnim i otvorenim za ličnu interpretaciju. Zen je nešto što zapravo morate otkriti sami.

Simon G. Brown, specijalista za istočnjačke terapije i filozofije, u svojoj knjizi Practical wabi sabi (Praktični wabi sabi, izdavač Beli put) iznosi svoje tumačenje zena: „Dok smo deca živimo kao da je život igra. Igramo se i kroz igru učimo pravila. Svako školsko igralište prepuno je dece koja smišljaju pravila i pokušavaju da ih poštuju. Ove ideje kasnije prenosimo na društvene obrasce ponašanja, na posao i na nas same. Kad odrastemo nastavljamo da živimo po određenim pravilima i igramo one igre od kojih očekujemo određene rezultate... Kada budete prestali da igrate igre i kada budete počeli da živite bez predrasuda očekivanja i pretpostavki, to će biti zen stanje. To je stav lišen osuđivanja, stav u kome radoznalost, začuđenost i zainteresovanost podstiču otvoreni i pitajući um u kome nema unapred zamišljenih rezultata.”

Prema zen učenju treba potpuno da učestvujemo u životu, na svoj najbolji način. Wabi sabi označava jednostavno postojanje u kontekstu vremena koje protiče, međutim, kao i zen, wabi sabi treba protumačiti na svoj način.

Wabi se odnosi na jednostavan, nematerijalistički, skroman način života, pun poštovanja i obzira. Wabi osobu usrećuju sitnice i ona nalazi zadovoljstvo u sebi; to je neko ko je prevazišao potrebu za materijalnim bogatstvom kada je u pitanju samovrednovanje.

Sabi se primenjuje na simbolički prikaz nečega što je prolazno – trošni izgled nekog predmeta govori nam nešto o njegovom životu. To može biti patina stare kožne jakne, kamena ili listopadnog drveta. Sabi prikazuje prolaznost vremena, ali predstavlja i neku vrstu čežnje za bezbrižnim postojanjem u ranom detinjstvu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.