Stavite u teglu pomorandžinu koru i malo sirćeta: neverovatan trik za čist i uredan dom - bez otpada! (RECEPT)

Napravite povoljno i delotvorno sredstvo za čišćenje - bez otpada, bez trošenja novca, bez hemikalija!

Većina sredstava za čišćenje sadrži hemikalije i toksine, a umesto trošenja novca na iste, možete sami napraviti homemade sredstvo za čišćenje, piše Lovesensa.

Osim što ćete imati prirodno sredstvo i nimalo rizika od hemikalija, korišćenjem preostalih namirnica u razne korisne svrhe, smanjujete i količinu otpada.

Zero Waste je životni stil bez otpada - način života, pažljive kupovine, odlaganja i sređivanja kuće u kojem je otpad svedenna minimum.

To ne znči da otpad treba zadržati u domu, već da pažljivo kupujete samo stvari koje su vam potrebne, a od nepotrebnih stvari napravite nešto korisno za svoj dom po principu reciklaže.

Napravite sprej za čišćenje od sode bikarbone: sredstvo koje savršeno čisti pločice i fugneNapravite sprej za čišćenje od sode bikarbone: sredstvo koje savršeno čisti pločice i fugneNapravite domaće sredstvo za čišćenje kupatila i kuhinje - odlično skida mrlje sa pločica i fugni!

Zero Waste stil sve više je popularan trik u kuhinjama. Širom sveta baca se ogromna količina hrane, a mnogi ne znaju da od raznih namirnica možete napraviti nešto sjajno za svoj dom. Pravi primer za to je ovo sredstvo za čišćenje.

Kore od pomorandže su idealni prirodni osveživači vazduha, ali sada ih možete iskoristiti na još jedan zanimljiv način.

Evo kako da napravite sredstvo za čišćenje od sirćeta i kore pomorandže.

Sastojci:

  • kora od 4 pomorandže
  • flaša alkoholnog sirćeta
  • esencijalno ulje (nana ili limun), po želji
  • 1 veća tegla (1 litar)
  • boca sa raspršivačem

Priprema:

Nakon što pojedete pomorandže, sačuvajte kore. Koru ubacite u teglu, pa u istu sipajte alkoholno sirće, tako da kore budu prekrivene sirćetom. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji oko 3 nedelje na tamnom i toplom mestu.

Nakon što odstoji, procedite, odnosno izvadite pomorandže i dobijenu tećnost sipajte u pola boce sa raspršivačem, a u drugu polovinu sipajte vodu (50/50) i promućkajte. Po želji, dodajte u sredstvo oko 20 do 30 kapi esencijalnog ulja kako bi sredstvo za čišćenje imalo prijatan miris. Od preostalih pomorandžinih kora možete napraviti kompost.

Sa ovim sredstvom možete čistiti viseće delove i radne površine u kuhinji, sudoperu, sve u kupatilu (wc šolja, umivaonik, kada, tuš kabina, pločice...) i podove.

Kada planirate da napravite svoje zero waste sredstvo za čišćenje?

Prirodna sredstva za čišćenje: 8 pravila urednih domaćica koje vole blistavu kuhinjuPrirodna sredstva za čišćenje: 8 pravila urednih domaćica koje vole blistavu kuhinjuPravila porodične kuhinje: ako isprazniš, napuni... ako je prljavo, operi... ako otvoriš, zatvori... ako prospeš, obriši... ako…

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.