Šta treba uraditi sa čuvarkućom od prošle godine: ritual sa crvenim jajetom izbacuje negativnu energiju iz doma

Jednu stvar nikako ne treba da uradite sa prošlogodišnjom čuvarkućom!

Pravoslavni vernici na Veliki Petak ukrašavaju jaja, a posebna pažnja poklanja se prvom ofarbanom jajetu u crvenoj boji koja se u narodu naziva čuvarkuća, piše Lovesensa.

Ovo jaje se čuva tokom cele godine u domu i veruje se da upija svu negativnu energiju umesto članova porodice.

Običaj je da svoje jaje čuvarkuću zamenite svake godine na Veliki petak novom čuvarkućom.

Novi savršeni trik za farbanje jaja u LUKOVINI: šarena jaja za najlepšu uskršnju korpu (VIDEO)

Postavlja se pitanje - šta uraditi sa starim jajetom?

Prema starom običaju, prošlogodišnju čuvarkuću treba ostaviti u reci kako bi, prema verovanju, voda odnela svu negativnost koju je jaje "upilo".

Takođe, postoji običaj da staru čuvarkuću zakopate u dvorištu, a u nekim krajevima Srbije čuvarkuća se spaljivala da bi se iz doma izbacila sva NEGATIVNOST.

Još jedan običaj je vezan za čuvarkuću, a to je da prošlogodišnje jaje treba zakopati u mravinjak kako bi u domu vladala sloga, trud i sreća.

Potrebno vam je samo malo brašna i papira: novi trik za ŠARANJE JAJA za Uskrs (VIDEO)Potrebno vam je samo malo brašna i papira: novi trik za ŠARANJE JAJA za Uskrs (VIDEO)Uskršnja dekoracija - šaranje jaja brašnom i papirom!

Tradicija nalaže da možete izabrati ritual sa čuvarkućom koji najviše odgovara mestu na kojem živite, ali da nikako ne treba uraditi jednu stvar. Staru čuvarkuću ne treba sačuvati u domu, već je treba zameniti novim jajetom.

Običaj je da na Vaskrs članovi porodice ujutru prvo pojedu jaje, a nekada su se crvena jaja trljala deci po orazima kako bi bila srećna i zdrava tokom cele godine.

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.