Space clearing, detoks prostora

Posle višemesečnog zimskog povlačenja u dubine tla, energija u proleće počinje da se uzdiže i izlazi na površinu. Usled tog procesa, priroda oživljava, pa su prolećni meseci pravo doba ne samo za detoksikaciju organizma već i prostora u kome živimo.

Pročišćavanje energije oduvek je bilo važan deo religiozne i spiritualne prakse mnogih naroda. Američki Indijanci za pročišćavanje su koristili bubnjanje i dim žalfije, dok su Kelti bili eksperti za biljke; Tibetanci su upotrebljavali svoja zvona, a Sibir je poznat po pročišćavanju uz pomoć soli. Kinezi su razvili čitav spektar rituala za pročišćavanje energije prostora, od kojih neki uključuju upotrebu kore i soka od sveže pomorandže i limuna, ali isto tako i soli i zvuka. New age praktičari usvojili su sve poznate metode pročišćenja prostora, iz čega je nastala zasebna praksa poznata kao space clearing. Danas se u postupku pročišćavanja energije koriste i vizuelizacija, meditacija, kristali, boje, mirisi...

Uobičajeno, pročišćenju prostora pribegava sa posle teških životnih perioda, dugotrajne bolesti, rastanka ili smrti. Energija se u prostoru može pročišćavati i po potrebi, nakon svađa i razmirica. Neki new age praktikanti space clearing primenjuju redovno i uporedo sa velikim spremanjem, dok drugi pročišćavanje energije dovode u vezu sa dolaskom nove godine i/ili proleća.

Kada senzitivni pojedinci uđu u prostor u kome se prethodno odigrala žestoka svađa, najčešće osete neprijatnost, teskobu ili imaju doživljaj da je energija gusta. Čak i manje osetljivi ljudi mogu da osete kvalitet energije u prostoru i da procene da li je ona laka ili teška, stagnantna ili dinamična. Kakva god da je, energija u prostoru postoji i utiče na one koji tu borave, pa je zato dobro povremeno je pročistiti.

Nakon dugog zimskog mirovanja, energija u prostoru je teška i troma, pa je dobro pročistiti je i pokrenuti uz pomoć mnogobrojnih metoda space clearinga.

Mnogo metoda, jedna priprema

Postoji dosta načina da se energija u prostoru pročisti. Ipak, pre nego što se odlučite da primenite neki od njih, neophodno je da pažljivo pripremite prostor i – sami sebe.

Da bi vaš space clearing davao rezultate, potrebno je da prethodno pripremite prostor. Drugim rečima, kucnuo je čas za jedno (prolećno) veliko spremanje ispunjeno pranjem, čišćenjem, sređivanjem i poklanjanjem nepotrebnog. Neophodno je da prostor i fizički bude čist da bi mogla da se izbaci druga vrsta „toksina“. 

Zatim sledi odabir metode koja će se koristiti u pročišćenju energije. Metode koje su prikazane u ovom tekstu pripadaju jednom od pet elemenata, i svako može da odabere postupak koji mu najviše odgovara i za koji oseća da bi mu koristio. Primetićete da neki postupci space clearinga predstavljaju kombinaciju dva ili više elemenata, na primer pročišćenje lajmom i slanim rastvorom.

Na kraju, treba razmisliti o načinu posvećenja prostora i kvalitetu koji nam je u njemu potreban.

Neposredno pre pročišćenja energije, poželjno je pročistiti i samog sebe. Fizičko pročišćenje svodi se na natapanje tela u kadi gde je voda za kupanje pomešana sa morskom soli i sodom bikarbonom (dvadesetak minuta). Ko uživa u tuširanju, može da pripremi morsku so, koju će upotrebiti kao sapun (utrljavanje u telo, od stopala ka glavi, tako da se ostavi da deluje desetak minuta; budite pažljivi sa licem i očima). Mentalna i emotivna priprema za pročišćenje može se obaviti molitvom, meditacijom, vežbama disanja ili koncentracije, jogom... Dovoljno je dobro sve što pomaže da se smiri um!

Efekat pročišćenja bolji je ukoliko se ono obavi na dan koji najviše pogoduje takvoj vrsti aktivnosti. Predlažem 25. maj, koji je i Remove day, izvrstan za ovu vrstu aktivnosti (lako se uklanja nepoželjno).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.

31/01/2012 danimili
Hvala Sensa,muzika je bozanstven poklon! Danimili