Slavna Japanka Marie Kondo je broj 1 u urednosti: "Evo kad smo zaista završili sa čišćenjem!"

Autorka knjige "The life changing magic od tidying up", Marie Kondo, postala je poznata po svojim sjajnim savetima kojima možete transformisati život počevši od sređivanja ormara. Ukoliko i dalje niste sigurni kako da se na najlakši način odreknete stvari koje vam više ne služe, nudimo vam savete Japanke koja je postala sinonim za čistoću...

Japanka Marie Kondo razvila je strast ka čišćenju i sređivanju kao vrlo mlada i smatra da bi kada raspremamo trebalo da se fokusiramo na ono što želimo da zadržimo, a ne ono čega želimo da se otarasimo.

Na taj način, u našim ormanima, policama i fiokama ostaće samo predmeti koji u nama izazivaju prijatne emocije. Iako je Marie krajem 2015. godine postala majka, ponosno izjavljuje da to nije uticalo na promenu njenih stavova o raspremanju, te i dalje čuva samo one predmete koji u njoj izazivaju osećaj radosti.

Japanka Marie Kondo (31) među 100 najuticajnijih osoba na planeti: "Sredite orman, sredite život" (KONMARI METOD)...

''Ćerka mi je tek 6 meseci stara, suviše je mala da bi napravila neki veliki nered, tako da još uvek nisam promenila svoj metod. Ono što me je istinski iznenadilo jeste koliko stvari zapravo bebama treba. Kada ćerkica bude porasla, sigurna sam da će se neke od mojih uobičajenih aktivnosti promeniti," izjavljuje Marie.

KonMari metod prilično je lak za upražnjavanje, te je ova Japanka brzo osvojila brojne verne sledbenike širom sveta. Ukoliko se do sada niste upoznali sa ovom sjajnom tehnikom, ovih nekoliko jednostavnih trikova učiniće da i vi budete stručnjak za čišćenje poput Marie:

7 trikova Japanka Marie Kondo za uredan dom: ovako sređena kuhinja ne mora da se sređuje NIKAD više...

  • Proberite stvari i sačuvajte samo ono što vam izaziva jaku emocija radosti.
  • Poređajte garderobu po kategorijama i bojama.
  • Ukoliko dobro organizujete svoj ormar, u njega će stati popriličan broj stvari.
  • Ormar bi trebalo da poseduje prostor za garderobu dve, ukoliko ne i više osoba.
  • Bacanjem dokumenata i papira koji vam više ne trebaju, oslobodićete prostor na svom stolu, a preplaviće vas i osećaj da imate manje obaveza.
  • Ukoliko odevne predmete slažete jedne pored drugih, a ne jedne preko drugih, u svakom momentu ćete biti u mogućnosti da vidite šta sve posedujete.
  • Nakit čuvajte organizovan u kutijama različitih veličina i nikada vam se neće desiti da ga izgubite.
  • Ne morate da čuvate knjige celog života. Odricanje od knjiga koje vam se nisu dopale ili koje nemate nameru da pročitate oslobodiće prostor na vašim policama.
  • Savremena kupatila su postala prava skladišta kozmetike. Sve potrepštine koje služe za održavanje higijene ne bi trebalo da zauzimaju više prostora od jedne fioke.
  • Kuhinja bi trebala uvek da bude čista, a njena radna površina slobodna.

Saveti najuticajnije Japanke Marie Kondo: kako da sredite dečiju sobu i naučite dete urednosti...

Iako smatra da je njen metod vrlo lak i da ga može primeniti svako, u potpunosti prihvata činjenicu da neki ljudi jednostavno nisu zainteresovani za čišćenje. U svojoj knjizi Marie definiše to na sledeći način: ''Tek kada prihvatimo ljude koji vrednuju različite stvari od nas samih, možemo reći da smo završili sa čišćenjem.''

Izvor: Lovesensa

Priredila: Violeta Vasiljević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.