Saveti najuticajnije Japanke Marie Kondo: kako da sredite dečiju sobu i naučite dete urednosti

Svetski poznata kao stručnjak za minimalizam, Japanka Marie Kondo, podelila je savete za sređivanje dečijih soba, koja će vama i vašoj deci obezbediti prijatan boravak u domu...

KonMari metod čišćenja svodi se na dva pravila: sređivanje stvari po kategodijama i zadržavanje jedino onoga što vas čini srećnim, odnosno izaziva radost. Autor ove metode, Marie Kondo, majka je devojčice stare 6 meseci i zna sa kakvim se problemima i kršem susreću roditelji iz dana u dan. Iz tog razloga, podelila je jednostavne savete koji će vam pomoći da sprečite haos u svom domu.

Navika raspremanja stiče se dok su deca mala

''Kada dete napuni 3 godine, već možete da ga učite aktivnostima poput savijanja odeće,'' kaže Marie, autroka knjige ''Spark Joy''. Ona objašnjava da će decu ovo naučiti da neguju i vrednuju svoju odeću. Takođe, Marie sugeriše da počnete sa garderobom koju sitne, dečije ručice mogu lako da savladaju, kao što su čarape i donji veš.

Prvo se rešite nepotrebne odeće

Kondo preporučuje da stvari raspremate po sledećem redosledu: odeća, knjige, novine, igračke i naposletku predmete sa sentimentalnom vrednošću. ''Koncept izazivanja prijatnih emocija, mališanima može biti težak za shvatanje,'' poručuje Marie. Deci možete postaviti pitanje koji odevni predmet im je omiljen, umesto koji im izaziva osećaj sreće.

Igračke bi trebalo da imaju poseban prostor

Ne brinite se ako vaš mališan ne želi da se odvoji od svoje društvene igre kojoj pritom nedostaju delovi. Marie je takođe majka i iz svog primera kaže da je u redu da dete želi da provodi određeno vreme u svetu igračaka. ''Pravilo broj 1 jeste obezbediti prostor u kojem će se nalaziti samo predmeti koji služe za igru. To će pomoći i u organizaciji ostatka kuće,'' naglašava Marie.

U redu je baciti dečije crteže

''Čestitke, crteži i predmeti koje su deca napravila spadaju u kategoriju stvari sa sentimentalnom vrednošću. Ovo stvara veliki izazov za roditelje. Skupite sva kreativna dela deteta i sačuvajte samo onaj koji je zaista najbolji, '' savetuje Marie. Ukoliko vam je zaista teško prilikom ovog procesa, pre bacanja, fotografišite crteže kako biste ih na taj način zadržali u sećanju.

saveti_japanke_marie_kondo_kako_da_krs_u_decijoj_sobi_postane_samo_daleka_uspomena_2

Izvor: Lovesensa

Priredila: Violeta Vasiljević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.