Prirodna organska đubriva: najbolji izvor azota, fosfora i kalijuma (+RECEPT)

Organska đubriva imaju sporije dejstvo ali su izuzetno kvalitetna i obezbeđuju svu neophodnu ishranu biljkama.

Prirodno đubrivo može da se pravi od fermentisanih lucerki, zatim od nusprodukata preostalih nakon što se izdvoji i izdrobi seme pamuka, ili od đubriva koje se pravi od ribe (cele ili delova) kako bi se obezbedio azot neophodan biljkama. Azot predstavlja hranljivu materiju koju biljke koriste u procesu rasta i razvoja (dobijanja stabljika i grana sa listovima u začetku).

Đubrivo se takođe pravi i od drobljenih ili mlevenih kostiju koje obezbeđuju potrebne količine fosfora. Fosfor je neophodan kako bi potpomogao rast zdravog i jakog korenja biljke, ali i obezbedio bujno cvetanje.

7 biljaka koje možete da gajite u vodi: bez zemlje i zalivanja

Napravljeno od morske trave ili granita u prahu, ]ubrivo će obezbediti neophodan nivo kalijuma biljkama. Kalijum pomaže kod rasta biljaka, omogućuje proizvodnju proteina, obezbeđuje čvrstinu biljke, otpornost na bolesti, insekte i pomaže biljkama da efikasno koriste vodu. Biljke koje nemaju dovoljnu količinu kalijuma rastu mnogo sporije i dešava se da zbog nedostatka kalijuma imaju žute listove.

Organska đubriva imaju sporije delovanje i prodiru duboko u zemljište, u formi koju korenje biljke može lakše da apsorbuje. Ono što je specifično za ova đubriva je to da ne ishranjuju biljke direktno, već putem esencijalnih hranljivih materija koje izlučuju u zemlju i tako ih postepeno čine dostupnim biljkama.

Savet: prilikom upotrebe đubriva (bilo ono organsko ili veštačko) uvek se vodite izrekom "manje je više" jer upotrebom prevelike količine ili koncentracije đubriva možete da učinite više štete nego koristi.

Domaće organsko đubrivo od riblje emulzije

Riblja emulzija je odličan način da napravite organsko đubrivo koristeći ostatke ribe - njene delove ili utrobu - i vodu. Ovo organsko i višenamensko đubrivo koristi se već hiljadama godina. Ipak, potrebne su nedelje kako bi se ovo đubrivo napravilo a mešavina mora da istruli pre nego što bude spremna za upotrebu.

Kako da gajite suncokret u saksiji u 6 koraka: ukras za balkon koji će privući poglede

Priprema:

• Za početak popunite trećinu rezervoara od 200 l sa vodom i ribljim ostacima u odnosu 2:1
• Neka se ova mešavina natapa 24 sata
• Nakon natapanja dodajte još vode u rezervoar, sve dok ga ne popunite do kraja 
• Ovlaš prekrijte rezervoar i pustite da se vrši proces fermentacije nekoliko nedelja (oko 3 nedelje u proseku)
• Nakon što se proces fermentacije završio, posipajte oko 10 l riblje emulzije po zemlji oko biljaka, svakog dana.

Prevela i prilagodila: Lena Sudar

Izvor: Lovesensa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.