Ove stvari ne smete da čistite sodom bikarbonom: sačuvajte stvari u domu i svoje zdravlje

Soda bikarbona se preporučuje u pripremi različitih sredstava za čišćenje doma, a evo gde treba da je izbegavate!

Iako se zbog niza hvalospeva čini kao univerzalno rešenje za sve što postoji, soda bikarbona ipak nije dobar izbor za čišćenje sledećih 8 stvari, jer može da ih ošteti ili potpuno uništi, piše Stil.

Staklo

Soda bikarbona je veoma agresivno sredstvo, koje vrlo lako može da ošteti staklene površine. Ako želite da koristite prirodna sredstva, radije se okrenite sirćetu.

Mali saveti za bolju organizaciju u kuhinji: kako da uštedite vreme i novacMali saveti za bolju organizaciju u kuhinji: kako da uštedite vreme i novacPlaniranjem jelovnika, organizovanom nabavkom dovoljne količine namirnica i njihovim praktičnim čuvanjem svakodnevno možemo jesti…

Aluminijum

Slobodno možete da perete aluminijumsko posuđe soda bikarbonom, ali ne zaboravite da ga odmah isperete, inače popularni beli prah može da izazove oksidaciju aluminjuma i gubitak boje posuđa.

Keramička ploča šporeta

Vrlo lako će se ova osetljiva površina ogrebati i ostaviti bele tragove koje je nemoguće ukloniti.

Mermer i kvarc

Vremenom soda bikarbona uništava zaštitni sloj na mermernim i kvarcnim površinama, a zatim počinje da ostavlja ružne ogrebotine na samom materijalu.

Napravite zen oazu u svojoj kući: ove promene donose pozitivnu energiju u domNapravite zen oazu u svojoj kući: ove promene donose pozitivnu energiju u domPretvorite svoj dom, uz nekoliko izmena, u smirujuće utočište udobnosti i topline!

Drveni nameštaj i pod

Soda bikarbona može da bude previše jaka za neke premaze na drvenom nameštaju. Kao i kod mermera i kvarca, prvo će bukvalno "pojesti" zaštitni sloj, pa preći na uništavanje samog drveta.

Koža

Soda bikarbona je bazna, dok je ljudska koža blago kisela. Korišćenjem sode bikarbone na koži neutralisaćete normalnu kiselost, što kao posledicu ostavlja suvu i ispucalu kožu.

Kosa

Isto kao i sa kožom, korišćenje sode bikarbone na kosi dovešće do uklanjanja prirodnih ulja, pa će kosa biti suva i lomljiva.

Posuđe sa pozlatom

Zlato je veoma mek metal, a soda veoma abrazivno sredstvo za čišćenje. Kad se jednom pozlata ošteti, vremenom će sve otpasti.

Izvor: Stil

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.