Napravite sami sredstvo za čišćenje kuće: kako se čisti rerna, a kako skida kamenac (EKO)

Čišćenje kuće ekološki pametnijim sredstvima je zdravije rešenje, značajno je jeftinija i efikasna je alternativa uobičajenim sredstvima za čišćenje. Mnoge stvari možete napraviti sami.

Sledeće savete sa nama deli Marijana Šimunić Raič, vlasnica servisa za čišćenje koja je postala alergična na konvencionalna sredstva.

Univerzalno sredstvo za dezinfekciju

U veliku bocu sa raspršivačem ulijte do visine dva prsta od dna belo alkoholno sirće, otprilike 30 kapi eteričnih ulja za dezinfekciju (npr. eukaliptus, menta, lavanda, limun ili ruzmarin) i nekoliko kapi ekološkog sredstva za pranje posuđa pa dolijte vode do vrha boce. Ovim sredstvom može se očistiti i dezinfikovati većina površina i materijala u domu, osim starog drveta i mermera.

4 saveta za sređivanje kuhinje: stvorite savršen kutak za kuvanje u svom domu4 saveta za sređivanje kuhinje: stvorite savršen kutak za kuvanje u svom domuSredite kuhinju uz pomoć nekoliko malih trikova - saveti za police, detalje i boje...

Kamenac

Naslage kamenca u kupatilu i i kuhinji najlakše će ukloniti blago zagrejano alkoholno sirće. Prelijte površinu i očistite je kuhinjskim sunđerom ili žičanom četkom ako je kamenac tvrdokoran. Kamenac sa slavine skinućete tako što je obložite vatom natopljenom belim alkoholnim sirćetom. Nakon sat vremena kamenac ćete lako ukloniti sunđerom za sudove.

Dom je ogledalo duše: šta vaš prostor govori o vamaDom je ogledalo duše: šta vaš prostor govori o vamaNaš odnos s onim što nazivamo „moj dom“ ogledalo je našeg odnosa sa samim sobom.

Rerna

Zagorele, tvrdokorne naslage hrane najbolje čisti kvalitetna žica za sudove i topla voda sa malo ekološkog sredstva za pranje posuđa. Rešetke je, pak, najbolje potopiti u kadu sa toplom vodom i deterdžentom te nakon sat vremena izribati ih žicom.

Vosak

Na tvrdim materijalima (drvo, plastika...) najbolje ih uklanja topli vazduh iz fena za kosu. Usmerite ga prema vosku i kako se otapa, tako ga brišite.

Izvor: Sensa

Sensa redakcija

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.