Najveća feng shui tajna: lokacija

Dobro mesto za život uvek sadrži obilje prirodne energije tla i nalazi se na izvorima energije poznatim kao meridijanske tačke.

Feng shui je drevna kineska metoda pronalaženja savršenog mesta za život i sahranjivanje. Idealno mesto mora da poseduje tekuću vodu (voda=shui) i da okolnim uzvišenjima bude zaštićeno od hladnih vetrova (vetar=feng). Dobro mesto uvek sadrži obilje prirodne energije tla i nalazi se na izvorima energije poznatim kao meridijanske tačke. U Staroj Kini, feng shui (čita se: fang švej) važio je za elitnu nauku, primenjivanu isključivo da bi se caru obezbedili dug život, mnogobrojno potomstvo i odlična vladavina.

Na istoku, feng shui oduvek se primenjuje u autentičnom vidu, kao klasični feng shui. Za razliku od zapadnjačke varijante, tzv. intuitivnog feng shuija, klasični se uči godinama. Majstore klasičnog feng shuija interesuje tzv. velika slika, celovitost prostora spolja i unutra. Početak svakog vrednovanja prostora kreće od spoljašnjih faktora, zato što je osnova svih životnih dešavanja lokacija, kao izvor prirodne energije tla. Njen uticaj je stalan i dugotrajan, pa lokacija najviše utiče na kvalitet života i postignuća. Uprkos uverenju rasprostranjenom na zapadu da se detaljima unutar prostora sreća ukućana može brzo i trajno popraviti, majstori klasičnog feng shuija tu temu ne smatraju dovoljno značajnom da bi se njome bavili. Glavno pitanje koje se postavlja u vezi sa mestom na kome se živi ili planira življenje jeste: ima li energije ili nema? Ukoliko ima, onda je sve ostalo lako zato što postoji preduslov za izuzetna postignuća. Ako mesto nema energije, kažu oni, treba potražiti bolje, jer za sve ostalo – život je previše kratak!

Glavna tema proučavanja klasičnog feng shuija jeste energija Zemlje. Ch’i Zemlje teče predelom i oblikuje njegove konture. Njena priroda je dugotrajna i hrani čovekovo boravište i telo tokom mnogih generacija. Energija Zemlje sporo se troši, ali isto tako sporo i sazreva. Može se oštetiti menjanjem predela, a tada treba dosta vremena da se predeo isceli i tok energije obnovi.

Energija čoveka je, u poređenju sa energijom tla, kratkotrajna i krhka. Upravo zato, važno je da dobije maksimum podrške iz okruženja, što je i cilj nastanka i primene klasičnog feng shuija.

Život u gradu i problem odlične lokacije

U klasičnom feng shuiju tema proučavanja su forme, odnosno energija predela. Iz poznavanja formi nastale su formule, matematički modeli uz pomoć kojih je moguće primeniti sistemsko znanje o izuzetnim lokacijama na manje povoljne lokacije (radi njihovog unapređenja).

Najvažniji aspekt dobrih formi jeste Shen-Shui, planina i reka. U jednoj većoj oblasti, uzvišenja utiču na zdravlje i međusobno slaganje onih koji tu žive (trajne vrednosti, kao i sama uzvišenja). S druge strane, reke izražavaju dinamiku predela i stoje za postignuća i novac. Blizina uzvišenja naselju i zgradi daje potencijal za dobro zdravlje i odnose, dok pogled na reku stvara preduslove za prosperitet.

Zbog velike količine energije koju nosi, reka ne treba da bude blizu zdanju, a nije povoljno ni kada se nalazi iza (zdanje ne može da preuzme ch’i). Ako reke nema u blizini, poželjan je otvoren prostor sa prednje strane zgrade, kuće ili stana (park), gde bi energija mogla da se akumulira.

Iz poznavanja povoljnih formi nastao je recept za smeštanje zdanja tako da zadnji deo objekta bude na višem terenu nego prednji, kao i da objekat bude zaštićen sa svih strana osim prednje. Primena ovog principa treba da smanji i uticaj hladnih vetrova koji rasipaju energiju, a može se primeniti čak i prilikom biranja stana u zgradi (bolju geomantsku poziciju ima stan koji se nalazi u sredini zgrade).

Poznavanje elemenata povoljne lokacije primenljivo je na sve aspekte stanovanja i može biti od velike koristi ne samo prilikom biranja mesta za gradnju već i u procenjivanju kuće, zgrade i stana.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.