Najjednostavniji način da u prirodi pronađete dugovečnost

Naučnici su iznenađeni snažnom korelacijom koju u otkrili između ženskog zdravlja i blagotvornih uslova života u zelenilu i prirodnom okruženju!

Život među drvećem, ukrasnim biljem i cvećem može vaš život ispuniti lepotom. Ali, ako ste žena, takođe može da vam produži život.

Naučnici su otkrili da žene koje žive u domovima okruženim zelenilom imaju manju stopu smrtnosti od žena koje žive u manje zelenom okruženju. Do ovog zaključka došli su istraživači na Fakultetu za javno zdravlje "T.H. Čan" Univerziteta Harvard. Jedan od njih je Piter Džejms, istraživač saradnik na Katedri za epidemologiju ovog fakulteta.

Drvo napretka i plodnosti: kako da gajite nar u svojoj kući

Džejms i njegov tim ispitivali su podatke iz jedne od najvećih i najstarijih studija o zdravlju žena: Studije o zdravlju medicinskih sestara. Ova studija započeta je pre 40 godina, a proširena je 1989. Trenutno ima podatke o skoro 200.000 žena.

Prilikom novog istraživanja, tim s Harvarda ispitivao je stopu smrtnosti više od 100.000 žena između 2000. I 2008. godine. Potom su poredili ove podatke sa zelenilom oko njihovih domova. Da bi odredili količinu drveća i druge vegetacije, istraživači su koristili satelitske fotografije.

Naučnici su uzeli u obzir i druge faktore rizika: godine, ekonomski status, rasu i etničku pripadnost, kao i to da li žene puše ili ne.

Istraživanje je pokazalo da je stopa smrtnosti među ženama koje žive u zelenijim okruženjima manja za 12 procenata nego među onima koje u svojoj okolini imaju manje zelenila.

Piter Džejms navodi da su on i njegov tim bili iznenađeni tako jakom korelacijom između visokih nivoa vegetacije i niske stope smrtnosti - kao i time da mnogo vegetacije može da utiče na mentalno zdravlje žena. Naime, istraživanje je pokazalo da život među zelenilom snižava nivoe depresije. Žene iz zelenijih okruženja provode više vremena s ljudima, više vežbaju i manje su izložene zagađenosti vazduha.

Detoks prostora i čišćenje vazduha: koju biljku staviti u koju prostoriju

Jedan od najvećih efekata vegetacije jeste smanjen rizik od respiratornih bolesti i raka. Istraživanje je pokazalo da su žene koje su živele u krajevima s najviše drveća, cveća i drugih biljaka imale 34% manju stopu umiranja od bolesti respiratornog sistema i 13% manju stopu umiranja od raka.

"Opšte je poznato da vegetacija ima pozitivan uticaj na prirodu na mnogo načina", kaže Džejms. "Ali ovi novi zaključci do kojih smo došli mogu da pomognu i urbanistima i pejzažnim arhitektama da naprave životne prostore koji su još zdraviji."

najjednostavniji_nacin_da_u_prirodi_pronadete_dugovecnost_2

Izvor: Lisa

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.