Ruže

Jedna izreka kaže da i ruže i istina imaju po sebi trnje, ali i ruža i istina oduvek nadahnjuju ljudski rod svojom čistom lepotom. Da bi i vaš vrt na proleće procvetao u svim ružinim bojama, zasadite ih ove jeseni.

Ruze

Ruze

Stari Rimljani upotrebljavali su ruže za oplemenjivanje svojih bahanalija na vrlo profinjen, ali i nezaobilazno dekadentan način. Pre gozbe cenjeni gosti bi se kupali u ružinim laticama, nakon čega bi usledilo nanošenje ružinog ulja po telu. Ceo plafon bio je ukrašen ružama, pod takođe, dok su u čašama s vinom plivale ružine latice. Najekstravagantnije bile su Neronove zabave gde se kupalo u ružinoj vodici, ružine latice su zajedno s kapima ružinoga ulja padale po zvanicama sve vreme, dok bi za kraj bilo služeno vino aromatizovano ružinom vodicom i desert od ruža.
Ruže su imale važnu ulogu i u Kleopatrinom ljubavnom životu. Voljeni Antonije neretko bi koračao 30 cm visokim tepihom od ruža do njenih odaja. U 6. veku p.n.e. grčki pesnik Anakreont opevao je ruže kao lek protiv ljubavne agonije, što je možda bila tek naznaka stvarnih isceljujućih svojstava o kojima su pak pisali farmaceuti u 17. veku, kada je otkriveno da prah sušenih crvenih latica ruže ublažuje menstrualne bolove, zubobolju, bolne oči, grlo i desni. Današnja istraživanja potvrdila su da ružin cvet sadrži vitamine A, C i P koji utiču na smanjivanje hroničnog umora, nesanice, nervoze i bolnog želuca. U životu žena širom sveta buket ruža provereno ublažuje ljutnju na partnera i sigurno ulepšava kraj napornog radnog dana.
Ruža, odnosno njena esencija, ima veliku ulogu u kreiranju parfema gde se jasmin smatra kraljem, a ruža kraljicom. Pritom treba naglasiti kako postoji velika razlika između ruža koje rastu u vrtovima i parkovima od onih mirisnih, pomno uzgajanih za stvaranje esencijalnih ulja za parfeme, kupke i mirisna ulja koje rastu u Bugarskoj, Turskoj, Francuskoj i Maroku. Bugarska ruža priznata je kao najmirisnija i najkvalitetnija zbog klimatskih pogodnosti i tla na kom raste. Zato ta zemlja izvozi više od 1300, 1400 kg esencijalnog ružinog ulja godišnje. Tokom jula i avgusta zatvaraju se škole kako bi cele porodice učestvovale u branju cvetova. Inače, za gram dragocenog ulja potrebno je 1400 cvetova.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.