Kako pravilno OPRATI ODEĆU tokom epidemije korona virusa: evo na kojoj tkanini virus najduže opstaje

Dezinfekcija odeće u epidemiji korona virusa - evo kako da pravilno operete veš!

Dajući sve od sebe u borbi protiv korona virusa, potrebno je promeniti i prilagoditi se u svim područjima života, a to uključuje i kućne poslove poput pranja veša. Potvrđeno je da se virus širi kapljicama koje zaražena osoba izbaci iz svog disajnog sistema prilikom kijanja ili kašljanja. Ali može li se prenositi putem odeće?

Trenutno su još u toku istraživanja kako virus deluje i koliko dugo preživljava na površinama i predmetima, uključujući tkanine. S vremenom će informacije postajati sve preciznije, a za sada zdravstveni stručnjaci daju ove savete vezane uz temperaturu na kojoj treba oprati odeću, sigurnost pranja rublja i slično.

Zaštitite dom od KORONA virusa: 8 predmeta u kući koje najčešće treba da dezinfikujeteZaštitite dom od KORONA virusa: 8 predmeta u kući koje najčešće treba da dezinfikujete8 predmeta koje najviše dodirujemo u kući - dezinfikujte ih što češće!

Koliko dugo virus preživljava na tkanini?

Prema rečima stručnjaka, respiratorne kapljice lako se mogu naći na odevnim predmetima jer ih koristimo svakog dana, gotovo ceo dan. Kada se kapljice osuše, virus se ne inaktivira, ali koliko dugo može preživeti zavisi od vrste tkanine. Neki istraživači veruju da materijali koji više upijaju, poput pamuka, zahvataju virusne čestice, isušuju ih i razdvajaju.

S druge strane, poliester i materijali slični spandeksu mogu duže zadržati klice. Pantalone, sportska odeća, rublje i haljine na bazi poliestera treba prati često i pažljivo. Predmeti od kože se mogu jednostavno obrisati zbog glatkoće materijala.

Najnovije istraživanje sugeriše da virus može ostati živ na bakru do četiri sata, na kartonu do 24 sata, na plastici i nerđajućem čeliku do 72 sata. Neki su patentni zatvarači načinjeni od tih materijala, stoga nemojte zaboraviti da ih dezinfikujete.

Kako prati rublje?

Temperatura: Službene smernice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) glase: Ako je moguće, odevne predmete treba oprati na postavci sa najvišom mogućom temperaturom vode i osušiti ih u potpunosti, barem 45 minuta u sušilici (ako je imate) da biste bili sigurni da su sve kapljice osušile.

Proverite uputstva na etiketama odeće koju perete u mašini. Ako u uputstvima stoji da nije preporučljivo prati u vrućoj vodi, to je u redu i postupite tako. Oštećenje omiljenih odevnih predmeta, zavese ili slično, to vam samo može dodatno povećati stres.

Deterdžent: Stručnjaci toplo preporučuju one koji sadrže materije za izbeljivanje, jer oni stvaraju vrlo nepovoljno okruženje za viruse. Za šareno rublje koristite peroksid ili izbeljivač koji čuva boje.

Napravite sami - prirodno sredstvo za DEZINFEKCIJU vazduha: čisti vazduh u domu od štetnih mikroba i jača imunitetNapravite sami - prirodno sredstvo za DEZINFEKCIJU vazduha: čisti vazduh u domu od štetnih mikroba i jača imunitetDezinfikujte vazduh u svom domu - napravite sami sredstvo koje vas štiti od štetnih mikroba!

Ručno pranje: Smatra se sigurnim prati rublje ručno ako sledite uputstva i koristite toplu vodu iznad 26 stepeni Celzijusa.

Treba li odeću obolele osobe prati odvojeno?

Mišljenja o tom pitanju podeljena su. Prema CDC-u, nema opasnosti od pranja odeće bolesne osobe sa ostatkom rublja u domaćinstvu. Neki privatni lekari, međutim, tvrde da je uvek najbolje oprati odeću bolesne osobe odvojeno, i to ne samo u kontekstu epidemije COVID-19.

Izvor: Sensa.hr

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.