Kako da sprečite opasno zračenje uređaja u kući: ovako treba da se koristi mobilni, laptop i mikrotalasna za smanjenje zračenja (SAVETI)

Zračenje uređaja u kući ima štetne efekte po zdravlje, evo kako treba pravilno da koristite uređaje da biste smanjili intezitet zračenja!

Iako je napredak tehnologije olakšao život, mnogi zanemaruju dokaze da prekomerno korišćenje pametnih telefona, mikrotalasnih rerni i rutera svakodnevno uništava zdravlje čoveka, piše Lovesensa.

Poznato je da elektronski uređaji u kući zrače, ali malo ko zna kako se opasno zračenje može smanjiti i gde treba da držimo aparate kako bi se zračenje regulisalo. Stručnjaci ističu da mikrotalasna rerna emituje zračenje 2, 45 gigaherca, pa tokom njenog korišćenja treba da budete odmaknuti od rerne najmanje 4 metra.

Ekološka kuća od drvenih cigala: da li je ovo montažna kuća budućnosti (VIDEO)

Takođe, električni satovi, alarmi, koje mnogi drže pored kreveta mogu da budu opasni, pa se preporučuje da ih od mesta za spavanje udaljite bar do dva metra.

Dok ne koristimo mobilni telefon, odnosno dok je u stanju mirovanja, njegovao zračenje je zanemarljivo. Međutim, mobilni najviše zrači dok se puni baterija i dok uspostavljate poziv, pa stručnjaci preporučuju da sačekate dok se poziv ne uspostavi, pa tek onda da stavite telefon na uvo.

Mobilni telefon tokom razgovora znatno više deluje štetnim zračenjem na dečiji mozak, pa se preporučuje da deca mlađa od 12 godina što manje koriste mobilni. Takođe, što više izbegavajte pozive, već se orijentišite na SMS ili korišćenje spikerfona, tokom razgovora držite telefon naizmenično na oba uveta i nemojte da nosite telefon neposredno uz telo.

Ušteda energije u domu: izolujte stakla kao u stakleniku (URADI SAM + EKO SAVETI + VIDEO)

Stručnjaci ističu da veliko zračenje imaju internet ruteri, pa se apeluje da ove uređaje isključite kad ih ne koristite i izbegavajte da ih držite u spavaćoj sobi, naročito dečijoj. Istraživanja pokazuju da retko ko isključuje wi-fi, što znači da je zračenje stalno prisutno, a studije pokazuju da stalno izlaganje takvim talasima može da izazove oštećenje mozga, gubitak pamćenja, pa čak i zloćudne tumore.

Laptop ima isto zračenje kao i većina uređaja (mikrotalasna, televizor), ali važno je znati da celo telo laptopa dosta više zrači od klasičnog računara, pa stručnjaci upozoravaju da barem laptop ne držite na krilu!

Izvor: Lovesensa

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.