Feng šui saveti za uređenje srećne kuhinje

U feng šui simbolici kuhinja predstavlja zdravlje i finansije ukućana, jer od bogatstva porodice zavisi i kvalitet hrane koja se sprema u kuhinji...

Najpovoljnije mesto za kuhinju je u sektoru bogatstva majke jer ona je zadužena za kuhinju. Nikako nije dobro planirati je u centru doma, jer uništava ljubav i slogu među ukućanima. Ako je smeštena pored ulaznih vrata, izaziva pohlepu a naspram ulaznih vrata može doneti probleme sa alkoholom.

5 saveta za blistavu i mirišljavu kuhinju...

Osoba koja kuva mora zauzimati takav položaj da vidi svakog ko ulazi u kuhinju, inače prenosi energiju nesigurnosti i propasti na hranu. U Kini se šporet u uglu smatra vrlo opasnom pozicijiom za onog koji kuva, kao i šporet pored sudopere ili frižidera, jer se vatreni i vodeni element poništavaju, što izaziva nesreću.

Elizabet Gilbert: Ženi je mesto u kuhinji...

Ako imate ovakav raspored, pod hitno ga treba promeniti ili postaviti nešto zeleno između šporeta i sudopere/frižidera kako bi se stvorio produktivni ciklus Voda-Drvo-Vatra. Šporet ne bi trebalo da bude ispod prozora jer to stvara finansijsku nestabilnost. To mesto je, međutim, najbolje za sudoperu, jer pranjem suđa kroz prozor na njega prelazi pozitivna yang energija.

  • Boja bi trebalo da bude u skladu sa položajem kuhinje u odnosu na strane sveta, s tim da su ipak najpovoljnije boje svetlo zelena, bež, smeđa (boja drveta).
  • Treba izbegavati crvenu kuhinju jer to donosi svađe u braku, a ako je ipak kuhinja u južnom sektoru onda treba koristiti purpurnu, koja predstavlja yin vatru.
  • Plava kuhinja donosi finansijske probleme.
  • Narandžasta kuhinja nije loša, s tim da može doneti probleme sa kilažom, jer ta boja naglašava element Zemlje koji nagoveštava da će se u toj kuhinji mahom spremati tradicionalna i kalorijski bogata hrana.
  • Što se dekora tiče u kuhinji treba da budu svetle keramičke pločice u istoj ili sličnoj boji ostatka kuhinje, drveni elementi treba da budu od svetlijih vrsta drveta, a kuhinja generalno dobro osvetljena.
  • Iznad šporeta je povoljno postaviti manje ogledalo u kome se ogledaju ringle, jer time se simbolički udvostručava sve što je na šporetu, a to vodi do poboljšanja finansija. Ovaj feng shui lek se koristi i kada osoba koja kuva ne vidi osobe koje ulaze u kuhinju jer je okrenuta zidu, a drugačiji raspored je nemoguć.
  • Ne treba napominjati da svaka vrsta nereda u kuhinji (prljavo posuđe, rerna, frižider) dovodi do finansijskih gubitaka.
  • Pribor za jelo treba držati u ladici, posebno noževe, jer ako se noževi drže zabodeni u drveni stalak, to može izazvati svađe u porodici. Takođe, tupi noževi po kineskom verovanju prizivaju nesreću.

Tekst: Miloš Tomić

Miloš Tomić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na lovesensa.rs

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.