EKOLOZI UPOZORAVAJU NA OPASNU KOZMETIKU I DEKORACIJU: evo zašto više ne treba da koristimo šljokice

Šljokice su često neizostavan element u kozmetici, kao i u dekoraciji doma, a ekolozi upozoravaju da ove sjajne čestice mogu trajno oštetiti zdravlje čoveka i ugroziti balans u prirodi!

Mnogi od nas vole šljokice, posebno u novogodišnjoj noći ili na rođendanskim zabavama.

Ali cena koju za to plaćamo je naše zdravlje i sigurnost naše planete.

Šljokice, koje su zapravo mikroplastika, nalaze se u brojnim kozmetičkim proizvodima u obliku mikročestica.

EKO TESLA KROV PROIZVODI STRUJU 30 GODINA: novi dugovečni solarni paneli za uštedu energije

Rado ih koriste pripadnice nežnijeg spola kako bi naglasile lepotu i zablistale, zaboravljajući pritom da spoljni sjaj ne može zameniti onaj unutrašnji.

Iako je izrada šljokica jednostavna (na sitne pločice kopolimera nanosi se boja, a zatim se na to, radi refleksije, stavlja aluminijska folija), štetni efekti njihova gomilanja u domu i okolini komplikovani su i višestruki.

Naime, šljokice, baš kao i teško razgradivi plastični otpad, koji uništava našu planetu, prlja vode i okeane stvarajući u njima "plastični smog" koji uništava i morski i kopneni svet.

Ako kod kuće vi ili vaša deca upotrebljavate šljokice, onda iz prve ruke znate kako je teško očistiti domaćinstvo od njih.

Danima nakon upotrebe takvih proizvoda pronalazite sjajne čestice na telu, u kosi, na odeći, u kupatilu...

Zbog statičkog elektriciteta šljokice se lako zalepe za površine, zato je potrebno i više nedelja da ih potpuno odstranite iz svog doma.

Ali šljokice se skupljaju ne samo u vašem domu, već i u vašim unutrašnjim organima.

1. Šljokice se akumuliraju u vašem želucu

Nakon što isperete sjajne mikročestice s lica ili tela, one kroz odvod završe u otpadnim vodama, a na kraju i u vodenim tokovima i okeanima (hemikalije iz plastike pronađene su u čak 83 posto uzoraka vode širom sveta).

A onda kad popijete čašu vode, taj mikrootpad dospeva u vaš želudac, gde se s vremenom akumulira jer se ne može apsorbovati u organizmu.

Ostali članci

Inicijalizacija u toku...

Komentari

Samo članovi kluba mogu da šalju komentare. Prijavite se ili se registrujte. Registracija je besplatna.